Kutsu ilmastotoimintaan

Olemme tienristeyksessä. Tosiasiat ovat ilmeiset. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on täydessä käynnissä ja uhkaa miljardien ihmisten elämiä ja elinkeinoja, sekä miljoonien eläin- ja kasvilajien olemassaoloa. Kansalaisliikkeet, ympäristöjärjestöt ja tutkijat ympäri maailman vaativat nopeita ja perusteellisia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

30. marraskuuta 2009 maailman hallitukset saapuvat Kööpenhaminaan YK:n 15. ilmastokonferenssiin (COP-15). Kyseessä on suurin koskaan ilmastonmuutoksen ratkaisemiselle omistettu kokous. Aiemmat vastaavat kokoukset eivät kuitenkaan ole saaneet aikaan muita  kuin ”business as usual” –tyyppisiä ratkaisuja.

Tämänhetkinen ilmastopolitiikka tarjoaa ensisijaisesti markkinalähtöisiä ratkaisuja ja agropolttoaineita: toimimattomia keinoja jotka pahimmillaan kiihdyttävät kriisiä. Jos sen sijaan päätämme panna ihmisten hyvinvoinnin voitontavoittelun edelle ja korostaa yhteistyötä kilpailun sijaan, voimme nauttia hyvästä elämänlaadusta – maapalloa tuhoamatta. Fossiiliset polttoaineet on jätettävä maan alle. Niiden sijaan meidän on investoitava uusiutuviin energiamuotoihin, joiden tuotantoa ja käyttöä yhteisöt itse säätelevät. Ylituotanto ja liikakulutus on lopetettava. Kaikilla tulee olla yhteisvaurauden tasaveroiset käyttömahdollisuudet. Yhteisöillä on oltava paikallinen itsemääräämisoikeus energiasta, metsistä, maasta ja vesistään. Meidän on myös tunnustettava, että maapallon eliitti ja rikkaat Pohjoisen maat kantavat historiallisesti päävastuun ilmastokriisistä. Pohjoisen ja Etelän täytyy voida jakaa maapallon resurssit reilulla tavalla.

Ilmastonmuutos musertaa jo nyt erityisesti naisten, alkuperäiskansojen, pienviljelijöiden, metsistä riippuvaisten, marginalisoitujen yhteisöjen sekä köyhdytettyjen asuinalueiden arkea. Myös he vaativat ilmasto- ja yhteiskunnallista oikeutta. Tämän toimintakutsun laativat ne 21 maan aktivistit ja järjestöt, jotka kohtasivat Kööpenhaminassa 13-14 syyskuuta 2008. Kokouksessa aloitettiin keskustelut mobilisaatiosta kohti Kööpenhaminan YK:n ilmastokonferenssia vuonna 2009.

Marraskuun 30. päivä 2009 on sattumoisin myös Maailman Kauppajärjestön WTO:n kokouksen sulkemisen kymmenvuotispäivä. Seattlen tapahtumat osoittivat globaalisti yhdessä toimivien kansalaisliikkeiden mahtavan voiman.

Kutsumme kaikkia maapallon ihmisiä pureutumaan ilmastonmuutoksen perussyihin ja vastustamaan ilmastonmuutoksesta päävastuussa olevia, niin Kööpenhaminassa kuin muuallakin. Mobilisaatio alkaa nyt ja jatkuu COP15-kokoukseen ja sen yli. Olemme vasta alkuvaiheessa, joten meillä on aikaa päättää yhdessä mobilisaation muodoista sekä miettiä millainen toisenlainen tulevaisuus voi olla. Tule mukaan!

Kannustamme kaikkia liittymään mobilisaatioprosessiin omissa asuinympäristöissään ja yhteisöissään. On aika ottaa valta takaisin omiin käsiimme. Toivo ei ole vain tunnetta, vaan toimintaa.

Tähän käynnissä olevaan, avoimeen prosessiin pääset helpoiten mukaan liittymällä kansainväliselle sähköpostilistalle: climateaction[at]klimax2009[dot]org

Kutsun muut käännökset ja lisätietoa mobilisaatioprosessista: http://risingtide.org.uk/copenhagen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *