Ilmastokriisi ja kapitalismin syrjäyttäminenTämä kirjoitus on julkaistu alun perin Voiman nettisivuilla

Tadzio Müllerin teksti “Liike on kuollut, eläköön liike!” julkaistiin Voimassa 9/08 ja luimme sitä suurella mielenkiinnolla. Miksi ilmastonmuutoksen vastaisen liikkeen on oltava myös kapitalismin vastainen ja mitä se tarkoittaisi?

Ilmastonmuutoksen uhka näyttää päivä päivältä synkemmältä. Ihmiset menevät kaduille ja sanovat, että ilmastokysymys pitäisi ottaa vakavasti. Tyytymättömyyttä kuitenkin ilmaistaan useimmiten “yhteiskuntakelpoisesti”: sellaisella sovinnaisuudella, jolla valtio kansalaisaktivismia ymmärtää ja tukee. Mitään sellaista, joka todella horjuttaisi vallitsevia rakenteita, ei tehdä tai vaadita. Kunhan nyt saamme eduskuntatalon rappusilla pidetystä mielenosoituksestamme tekemisen tunteen ja reippaita uutisia telkkariin.

Kuten Müller tuo ilmi, talouskasvun ja ilmastonmuutoksen torjumisen välillä on perustava ristiriita. Kioto monimutkaisine päästökauppamekanismeineen on harhauttanut monet uskomaan, että asiat ovat hoidossa. Myöskään teknologian kehittäminen ja eettinen kuluttajuus eivät riitä. Lienee mahdotonta päästä pakoon sitä tosiseikkaa, että kasvutalouden perusta on luonnon tuhoamisessa.

Olemme vihdoin havaitsemassa sen, että maaöljyriippuvaisuudellemme ei itse asiassa ole korvaavia vaihtoehtoja, sillä agropolttoaineiden laajamittainen tuotanto polkisi esimerkiksi Etelän yhteisöjen omaa toimeentuloa eikä välttämättä vähentäisi kasvihuonekaasupäästöjäkään. Ilmastonmuutos on vain yksi oire teollisen elämäntavan itsetuhoisuudesta, myös eliölajien sukupuuttoaalto kiihtyy. Kapitalismin piirissä ei kyetä ottamaan ratkaisevia käännösaskelia jonnekin toisaalle. Müller kysyy, mikä olisi sellainen tarina, joka saisi ihmiset toimimaan ruohonjuuritasolta. Hän vastaa, että Kioton riittämättömyys täytyy osoittaa. Mobilisointi Kööpenhaminan ilmastokokouksen 2009 liepeillä tapahtuviin mielenosoituksiin onkin jo täydessä käynnissä. Lienee paikallaan, että näissä näissä mielenosoituksissa kritiikin kohteeksi joutuvat niin kapitalismi kuin valtioiden harjoittama ilmastopolitiikkakin.

Massamielenosoitukset ovat arvokkaita. On tärkeä saada nähdä, että meitä on paljon, jotka vaadimme muutosta. Vastarinta on myös jännittävää ja hauskaa!

Mutta pureutuuko perinteinen marxilainen puheenparsi “pahat kapitalistisaastuttajat” riittävän syvälle ilmastonmuutoksen juurille? Viholliskuvien rakentaminen ja ylläpito vahvistaa identiteettipolitiikkaamme. Jyrkät vastakkainasettelut voivat kuitenkin estää meitä näkemästä, että itsekin jatkuvasti uusinnamme vallitsevaa maailman tilaa, joita mielenosoituksissa niin kiihkeästi kritisoimme. Ja näin mielenosoitukset uhkaavat jäädä pelkäksi viihteeksi.

Tutkimustulosten valossa hallitusten tavoitteet osoittautuvat pahasti vanhentuneiksi. Tyndall Centren uusi tutkimus esittää, että mikäli ihmiskunta haluaa pysäyttää ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen, maailman päästöjen on saavutettava huippunsa v. 2015 ja laskettava 6-8% vuosien 2020 ja 2040 välillä, jolloin fossiileista päästäisiin kokonaan eroon pian vuoden 2050 jälkeen. Moisten muutosten toteuttaminen on uskomaton voimanponnistus. Mutta jos emme toimi…

Voi olla, ettei enää riitä, että menemme kaduille osoittamaan vastalauseita ja toivomme, että joku kuuntelee. Voi olla, että on aika alkaa rakentaa verkostoja, jotka luovat kestävän elämän mahdollisuuksia riippumattomina valtioista ja suuryrityksistä, jotka ovat valmiita ehkä maksimissaan niiaamaan Kioton suuntaan.

Uskallammeko kohdata länsimaisen kulutuskulttuurin kriisin ja visioida jotain uutta? Jotta vaihtoehto ei muodostuisi yhtä vastuuttomaksi ja tuhoisaksi kuin nykyinen yhteiskuntajärjestelmä, on meidän ymmärrettävä ihmisten välisen solidaarisuuden ja ekologian kunnioittaminen paljon herkemmin kuin tällä hetkellä. Vastuullisen yhteistoiminnan harjoittelu on aloitettava tänään, ei vasta sitten kun jonkinlainen suuri romahdus on tapahtunut.

Aura Kalli & Päivi Mattila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *