Älä ruoki lamaa, ruoki ilmastonmuutosta!

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen, media-alan ja muiden yritysten yhteinen Älä ruoki lamaa -kampanja pelottelee ihmisiä lisäämään kulutustaan juuri kun kulutuskriittinen ilmapiiri on pikku hiljaa heräämässä. Pääministerin säestyksellä elinkeinoelämä julistaa, että kuluttamista pitää jatkaa entiseen malliin, tai edessä on varma kurjuus.

He yrittävät unohtaa, että olennaisin keino hillitä ilmastonmuutosta on turhan kuluttamisen lopettaminen.

Vuosi 2009 on julistettu kansainväliseksi ilmastovuodeksi. Jo tämän vuoden aikana pitää toteuttaa muutoksia mikäli ilmastonkriisin pahimmat seuraukset halutaan torjua.
Eri arviot vaihtelevat, mutta yhtä mieltä ollaan siitä että mitä nopeammin päästöt saadaan taittumaan, sitä lievemmäksi seuraukset jäävät. Joidenkin arvioiden mukaan juuri nyt ovat kriittisimmät hetket.

Jokainen tuote kuluttaa energiaa ja tuottaa hiilidioksiidipäästöjä jonkin verran. Ainoa todellinen eko-ostos on ostamatta jätetty asia. Lamalla pelotteleva elinkeinoelämä jättää huomiotta, että peruuttamaton ilmastonmuutos on paljon vakavampi ongelma kuin hetkellinen työpaikkojen väheneminen.

Hajoavilla jäätiköillä elävät jääkarhut eivät pahoittelisi autoteollisuuden alamäkeä, eikä meilläkään olisi syytä.

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan energiatehokkuuden parantamista ja uusiutuvia energianlähteitä korvaamaan fossiilisia, mutta kaikkein tärkeintä on hiilidioksiidipäästöjen suora vähentäminen tuotantoa vähentämällä. Se tarkoittaa myös ylimääräistä tuotantoa palvelevan työn vähenemistä. Jäljelle jäävät työpaikat ja tuotanto voidaan kuitenkin jakaa nykyistä tasaisemmin, jolloin köyhyys ei ole välttämätöntä!

Ilmastokriisi johtuu hyvin pitkälti nykyisestä länsimaiden talousjärjestelmästä, joten on väistämätöntä, että tuotannonaloissa ja työpaikoissa tapahtuu ennemmin tai myöhemmin radikaali muutos. Loputtoman talouskasvun tavoittelu rajallisella planeetalla on mieletön ajatus.

Lama on mahdollisuus rauhoittaa talous kestäväksi ja palvelemaan todellisia tarpeita. Kulutusähky ei ole todellista elämänlaatua ja kulutuspaasto voi tuoda elämään uudenlaista sisältöä. Emme tarvitse tarpeetonta vaan voimme käyttää rahamme järkevästi ja tukea ekologista paikallistaloutta.

Järkevästi käsitelty kriisi voi tarjota mahdollisuuden parempaan, niin myös talouskriisi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *