COP-15: Eväitä menestykseen

Muutama  ajatus Kööpenhaminan ilmastoneuvotteluista ja ilmastotoiminnan mahdollisuuksista. Käännetty kirjasesta Deal or No Deal? The Copenhagen UN Climate Talks

Mikä EI kannata…

Älä pane kaikkea toivoasi hyvään sopimukseen.
On houkuttelevaa toivoa, että jos vain pyydämme tarpeeksi kiltisti, vallanpitäjät tekevät oikeat päätökset. Todennäköisesti he tulevat myös kertomaan meille ratkaisseensa ongelmat. Valitettavasti markkinapohjaisten ratkaisujen retoriikka on nimenomaan vain tyhjää puhetta.

Älä tee ilmastonmuutoksesta uutta Make Poverty History -kampanjaa.
Muistatko vielä kiinalaisissa hikipajoissa tehdyt valkoiset rannekkeet, ja miten Iso-Britannian hallitus veljeili kansalaisliikkeiden kanssa vuoden 2005 G8 edellä? Muistatko, miten Bono poisti kaiken poliittisen sisällön G8-protestien teemoista, ja miten Geldof antoi G8:lle ”kahdeksan pistettä kymmenestä” köyhyyden vähentämisestä? On surullista, joskaan ei yllättävää, että köyhyys ei ole G8:n jälkeen historiaa, se on vain pahentunut. Todellisen muutoksen ja ratkaisujen täytyy tulla ihmisiltä, joita ko. ongelmat koskettavat. Siihen tarvitaan solidaarisuutta, ei tyhjiä eleitä.

Älä usko julkisuuskohuun.
Toimitaan yhdessä, eikä niellä syyllistävää ja eristävää puhetta ”yksilön vastuusta”.  Ongelmaa ei ratkaista muutamalla energiansäästölampulla, vaan toimimalla yhteistyössä koko järjestelmää koskevien perusongelmien ratkaisemiseksi.

Älä menetä tilaisuutta.
COP-15 on elintärkeä paikka taistelussa välttää katastrofaalinen ilmastonmuutos. Jos hallitukset ja suuryritykset tekevät kansainvälisen sopimuksen joka perustuu päästökauppaan, ja onnistuvat kaupittelemaan sen ”ratkaisuna”, meidän tulee olemaan paljon vaikeampaa torjua uusien lentokenttien ja moottoriteiden kaltaisia ilmastotuholaisprojekteja. Mitä tehokkaammin paljastamme valheet, sitä enemmän luomme itsellemme tilaa kamppailla ilmastonmuutosta vastaan.

Älä anna sen masentaa.
Jokainen meistä lamaantuu joskus: “Kaikki menee päin helvettiä”.  Se on normaalia, joten rohkene purkaa tunteitasi esim. puhumalla ystävillesi. Älä kuitenkaan anna pessimismin muuttua perusasenteeksesi, tai siitä tulee vielä itsensä toteuttava ennustus. Voimme rakentaa vahvoja liittoumia ja synnyttää COP-15:n ympärille mediamyrskyn, joka paljastaa prosessin valheellisuuden ja korruption. Se luo pohjan kamppailuille joita jatkamme, koska tiedämme että toisenlainen maailma on mahdollinen. Toivo on aina pelkoa voimakkaampi.

Älä mene Kööpenhaminaan COP-kokoukseen.
Se ei ole maailman keskipiste, ja ehkä omat voimavarasi tulevat tehokkaampaan käyttöön, kun suljet hiilivoimaloita tai viljelet vihanneksia kotipaikkakunnallasi. Mutta kahden viikon ajan joulukuussa kaikki tulevat puhumaan COP:ista. Käytä tilaisuus  herättääksesi keskustelua esim. kuinka markkinapohjaiset ratkaisut eivät toimi, tai kuinka suuryritykset ajavat neuvotteluissa omaa etuaan ja heikentävät törkeästi päästövähennystavoitteita, ja kasvata maailmanlaajuista ilmastonmuutosverkostoa.

…ja mikä KANNATTAA..

Mene Kööpenhaminaan COP-kokoukseen.
Käytä suoraa toimintaa keinona, jolla saat maailman huomaamaan miten surkeassa tilassa neuvottelut ovat. Liity mukaan kasvavaan verkostoon ryhmiä, jotka ajavat ilmasto-oikeudenmukaisuutta, ja käytä sitä ponnahduslautana omaan ilmastokampanjointiisi.  Jeee!

Nauti horisontaalisesta verkostoitumisesta.
Liity mukaan erilaisiin jännittäviin aloitteisiin, juoniin ja foorumeihin joita rakennetaan ympärilläsi. Ilmastonmuutos ei tarkoita, että sinun pitäisi istua kotona murehtimassa maailmanloppua, vaan että ihmiset käyttävät yhdessä luomisvoimiaan saadakseen aikaan myönteisiä muutoksia.

Ajattele Kööpenhaminan ilmastoneuvottelut paremminkin alkuna kuin loppuna.
Tuhoskenaariot eivät missään nimessä ole väistämättä toteutumassa – tulevaisuus voidaan kirjoittaa uusiksi, mutta se edellyttää, että tarpeeksi ihmisiä jaksaa lähteä liikkeelle: että teemme ne muutokset, emmekä vain odota että korruptoituneet ja tehottomat kansainväliset prosessit muka jotenkin hoitaisivat ne meidän puolestamme.

Hengitä.
Pitäkää huolta toisistanne, ja juhlikaa aina kun tilaisuus tarjoutuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *