Ei uraanivoimaa! Ydinvoiman vastainen ilmastoleiri Lapin Tervolassa 20. – 26. 7. 2009

Tule mukaan ydinvoimanvastaiselle protestileirille Lapin Tervolaan ensi kesänä! Emme  tule sallimaan tämän, Suomen valtion rajojen ympäröimän, maakolkan muuttamista ydinvoimateollisuuden paratiisiksi!

Olkiluodossa rakennettavan maan  viidennen reaktorin rakennustöiden yhteydessä on havaittu yli tuhat turvallisuuspoikkeumaa. Pahimmat ongelmat liittyvät hitsaustöiden laatuun sekä suunnitelmiltaan keskeneräiseen  automaatiotekniikkaan. Projektin hinta on kaksinkertaistunut alkuperäisestä arviosta ja rakennustyöt ovat jo nyt kolme vuotta perässä aikataulusta.

Suomen hallitus on ilmeisesti niin vakuuttunut olkiluoto3:n menestystarinasta, että se luottaa ydinvoimateollisuuden pitävän huolta maan taloudesta tulevaisuudessakin. Viimeaikainen sähkön kulutuksen jyrkkä lasku ei vaikuta suunnitelmiin rakentaa jopa kolmea uutta reaktoria tulevaisuudessa.

Korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusongelman sanotaan olevan ratkaistu Suomessa, ensimmäisenä maailmassa. Ydinjätteen loppusijoituksesta huolehtiva Posiva kaivaa Olkiluodossa “Onkaloa” jätteen hautapaikaksi, huolimatta siitä että asiantuntijoiden keskuudessa hanketta pidetään mielettömänä.

Suomen harvinaisen positiivinen asenne ydinvoimateollisuutta kohtaan on maailmalla tunnettu, joten ei ole yllättävää, että myös uraania etsivät kaivosyhtiöt löytävät tiensä tänne. Tällä hetkellä vireillä on lähes kaksikymmentä valtaushakemusta eri puolilla Itä- ja Pohjois-Suomea.

Tänä vuonna järjestämme ydinvoiman vastaisen protestileirin Tervolassa, lähellä Simoa, josta saksalaisjätti E.onin määräysvallassa oleva Fennovoima on ostanut maa-alueen uutta mahdollista ydinvoimalaansa varten. Pienet talousvaikeuksissa kamppailevat kunnat on helppo ostaa, silloin kun paikallisia päättäjiä kiinnostaa enemmän yritysten tarjoama raha kuin alueen luonnon ja yhteisön hyvinvointi pitkällä tähtäimellä. Vierailemme myös Ranualla, jossa Ranskalaisomisteinen Areva on aloittamassa koekaivauksia mahdollista uraaninlouhintaa varten.

Tarkoitus on tehdä leiristä tilan, jossa paikalliset uraanin louhinnan ja ydinvoiman vastaiset liikkeet, Suomen valtion järjetöntä energiapolittiikka vastaan kamppailevat ympäristöjärjestöt, radikaalit ympäristöliikeet, kansainväliset ydinvoima-aktivistit, sekä muuten vaan teemasta kiinnostuneet ihmiset voivat tutustua, verkostoitua ja rakentaa entistä vahvemman liikkeen. Ohjelmaan kuuluu tietojen ja taitojen jakoa sekä toimintaa.

Leirin on myös tarkoitus olla tila, jossa jaamme näkemyksiämme paremmasta ja turvallisemmasta tulevaisuudesta, sekä opettelemme elämään sekä ympäröivää luontoa että muita ihmisiä huomioiden ja arvostaen.

Lisätietoja:
www.ydinvoimavapaasuomi.org

email: ynuff2009(a)gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *