Mielenosoitus ke 18.8. HKI: Solidaarisuutta syytetyille COP15- aktivisteille

Solidaarisuusmielenosoitus ke 18.8. COP15 -mielenosoituksista syytetyille aktivisteille, joiden oikeudenkäynnit ovat elokuussa. Kokoontuminen klo.15 Kolmen sepän patsaalla, josta kävelemme Tanskan suurlähetystölle  (Mannerheimintie 6-8). Tuo kylttisi ja äänesi!

Elokuun 18. päivänä Kööpenhaminassa järjestetään solidaarisuus-mielenosoitus aktivisteille, joita syytetään COP15- ilmastokokouksen aikaisten mielenosoitusten ‘organisoimisesta’. Kehotamme kaikkia viettämään päivän osoittaen tukea ja solidaarisuutta: järjestämällä mielenosoituksia Tanskan lähetystöillä, nostamalla aihetta esiin mediassa – kaikki tuki on tervetullutta.

Kööpenhaminan ilmastokokousten aikana pidätettiin ennaltaehkäisevästi noin 2000 ihmistä jotka yrittivät saada ääntään kuuluviin mielenosoituksissa. Näiden ihmisten ja tuhansien muiden eri puolilta maailmaa tulleiden aktivistien pyrkimyksenä oli tuoda erilainen, oikeudenmukaisempi poliittinen näkökulma ilmastokeskusteluun.

Noin 20 ihmistä oli vangittuna yli kuukauden. Heistä neljää vastaan nostettiin syytteet ja oikeudenkäynnit ovat nyt elokuussa. Heitä syytetään mm. virkavallan väkivaltaisen vastustamisen suunnittelusta, vahingonteoista ja vakavasta yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Osa syytteistä perustuu tanskalaiseen terrorismilainsäädäntöön ja rangaistuksia kovennetaan juuri ennen COP15-kokousta käyttöönotetun uuden mielenosoituslainsäädännön perusteella. Nostetut syytteet ovat perusteettomia, mutta saattavat silti johtaa vuosien vankeustuomioihin.

COP15 aikana tuhannet ihmiset ympäri maailmaa kokoontuivat Kööpenhaminaan kyseenalaistamaan Bella Centerin farssimaiset poliittiset neuvottelut ja vaatimaan aitoja ratkaisuja ilmastokriisiin. Mielenosoituksissa vaadimme ratkaisuja, jotka eivät suosi ainoastaan rikkaita länsimaita. Puolustimme ratkaisuja, jotka haastavat kapitalistisen järjestelmän, sillä jatkuvaan kasvuun ja liikevoittoon keskittyvä järjestelmä ei mitenkään kykene ratkaisemaan ilmastokriisiä.

Tämä kehittymässä oleva ilmastoliike kohtasi häikäilemätöntä vastustusta Tanskan valtion taholta, minkä osoittaa massiivinen poliisirepressio. Vuonna 2009 Tanskan hallitus ja poliisivoimat järjestivät mediassa intensiivisen mustamaalauskampanjan mielenosoittajia ja aktivisteja vastaan. Poliisivoimia vahvistettiin ja poliisin rahoitusta nostettiin kokousta varten. Tämä johti tuhansiin ennaltaehkäiseviin pidätyksiin, puhelinten salakuunteluun, ihmisten koteihin ja majoituspaikkoihin kohdistuneisiin ratsioihin sekä väkivaltaisiin ja tarpeettomiin kiinniottoihin.

Poliisin toimet olivat täysin suhteettomia ja loukkasivat räikeästi
ihmisten demokraattisia oikeuksia. Heidän toimintansa pyrki
kriminalisoimaan oikeutemme poliittiseen organisoitumiseen. Tuli
selväksi, että mikään olemassaolevia valtarakenteita haastava ja
poliittista muutosta vaativa liikehdintä ei ole tervetullutta
Tanskaan. Sen sijaan, että Tanskan hallitus olisi kuunnellut
neuvotteluihin kohdistunutta valtavaa arvostelua se tuli paljastaneeksi tekopyhyytensä ja haluttomuutensa ratkaista ilmasto-ongelmia. Nyt Tanskan valtio yrittää tehdä neljästä ihmisestä vastuullisia koko liikkeen kollektiivisiin päätöksiin ja protesteihin.

Meidän mielestämme kaikkien oikeus osoittaa mieltään ja tulla kuulluksi on välttämätön elementti demokratiassa – vaikka puhuisi olemassaolevaa kapitalistista järjestelmää vastaan. Siksi kutsumme kaikkia osoittamaan solidaarisuutta syytetyille ja tekemään käynnissä oleviin prosesseihin kohdistuvan kritiikin näkyväksi.

Otamme mielellään tiedot ja dokumentaatiota kaikista järjestämistänne tapahtumista nettisivuillemme.

Tulevissa oikeudenkäynneissä ei ole kyse pelkästään siitä, että syyttömiä ihmisiä saatetaan tuomita, vaan jokaisen oikeudesta osoittaa mieltään, protestoida, toimia ja organisoitua poliittisesti. On tärkeää ettemme luovu näistä oikeuksista vaan jatkamme taistelua.

Solidaarisesti
– The Climate Collective

www.cop15repression.info tai www.climatecollective.org
email: cop15repression@climatecollective.org

* Neljä syytettyä ovat: Natasha Verco, Noah Weiss, Stine Gry Jonassen ja Tannie Nyboe. Natashan and Noah’n oikeudenkäynnit ovat 24., 25., ja 31.elokuuta ja Stinen ja Tannien ovat 6., 27. ja 28. lokakuuta. Tanskan valtiota vastaan nostettua syytettä ennaltaehkäisevistä pidätyksistä käsitellään 23.ja 30. elokuuta sekä 1. syyskuuta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *