Olkiluoto Blockade: tiedotteita ja kuvia

Olkiluoto Blockade -blogista lainattu lehdistötiedote, jossa summataan päivän tapahtumat.

Tempaus kuvin: http://www.flickr.com/photos/ydinvoimavapaa_maailma/

Kuvia päivitetään kuluvan viikon sisällä lisää.

Lehdistötiedote 29.8.2010

Olkiluodon sulkemistempauksen osanottajat sulkivat menestyksellisesti Olkiluodon ydinvoimalaan johtaneet tiet

Tempauksen osanottajat sulkivat joksikin aikaa kaikki neljä ydinvoimalaan johtavaa tietä tempauspäivän aikana. Valtatie 8 suljettiin kahdesti päivän aikana Olkiluodontien risteyksen kohdalla. Osanottajat vaativat Olkiluodon rakenteilla olevan, prototyyppisen kolmannen ydinreaktorin sekä ydinjäteluola Onkalon rakentamisen lopettamista ja nykyisten ydinreaktorien sulkemista. Lisäksi he vaativat, että uusille ydinreaktoreille ei myönnetä rakennuslupia. Ydinvoima on uhkapeliä ihmisten hengellä, sillä koko ydinenergian tuotanto uraanikaivoksista ydinreaktoreiden kautta ydinjätteen käsittelyyn ja varastointiin saastuttaa ympäristöä radioaktiivisin ainein.

Poliisi oli osoittanut mielenosoituksen paikaksi Olkiluodontien alussa sijaitsevan levikkeen. Osallistujat kuitenkin kieltäytyivät alusta alkaen sijoittumasta mielenosoituksen tarkoitusta vastaamattomalle paikalle. Eri kokoiset ryhmät sulkivat teitä ja hidastivat liikennettä päivän aikana ydinvoimalaan johtavilla teillä. Sulkemiset tapahtuivat
istumamielenosoituksin, lukkiutumalla välinein toisten osallistujien kehoihin tai seisomalla usean kymmenen hengen ryhmissä. Poliisi oli myös asettanut teille useita tarkastuspisteitä, joiden kautta ei päässyt ilman kulkulupaa.

Kaikki Olkiluodon ydinvoimalaan johtavilla teillä toteutetut tempaukset sujuivat päättäväisen rauhallisesti ja tapahtuman henkeä kunnioittaen. Vakavasta aiheesta huolimatta ihmiset olivat iloisella ja riehakkaalla mielellä. Osallistujien ikä vaihteli kahdesta kuukaudesta kahdeksaan kymmeneen vuoteen. Vallatussa Olkiluodontien ja valtatie 8:n välisessä risteyksessä nähtiin banderolleja, piirreltiin katuliiduilla, pelattiin ulkopelejä, syötiin eväitä, seurattiin esityksiä, laulettiin lauluja, lepäiltiin ja jopa telttailtiin. Viereisen huoltoaseman lipputankoon nousi ydinvoiman vastainen lippu.

Osallistujilta saadun palautteen mukaan ikävät kokemuksia aiheutti joidenkin poliisien epäammattimaiseksi koettu toiminta.  Esimerkiksi toisiinsa muoviputkilla kiinnittäytyneitä mielenosoittajia nostettiin käsivarret yhä putkissa, mikä voi aiheuttaa kovaa kipua käsivarressa. Eräs istumamielenosoitukseen osallistunut henkilö poistettiin pään seudulta nostaen. Tämän lisäksi havaittiin tapauksia, joissa poliisi ei puuttunut muutaman moottoriajoneuvoilla liikkeellä olleiden henkilöiden tahalliseen liikenteen vaarantamiseen. Tempauksen osanottajat toimivat rauhallisesti.

Lisätiedot:

Blogisivu: olkiluotoblockade.wordpress.com
Twitter: @BlockOlkiluoto
Julkaisuvapaita kuvia flickrissä:
http://www.flickr.com/photos/ydinvoimavapaa_maailma/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *