Stinen ja Tannien oikeudenkäynti: ensimmäinen päivä

Alkuperäisteksti Climate Collectiven sivulla.
Climate Collectiven lehdistötiedote.

Keskiviikkona 6.10. oli Climate Justice Actionin edustajien Tannien ja Stinen oikeudenkäynnin ensimmäinen päivä.

Climate Collectiven aktivistit aloittivat päivän järjestämällä tempauksen oikeustalon edessä Kööpenhaminassa. Paikalla pidettiin banderollia tekstillä “We all shouted PUSH!” ja valokuvanäyttelyä ihmisistä osoittamassa tukeaan syytetyille. (Kuvia täällä ja täällä)

Aamulla syyttäjä näytti videopätkiä Reclaim Power-aktiosta, ja Stineä kuulustelivat sekä hänen oma asianajajansa että syyttäjä. Syyttäjä kyseli Stinen osallisuudesta mielenosoitukseen ja oliko tämä tietoinen väkijoukkojen vaarallisuudesta. (Hän myös yritti verrata Reclaim Poweria 9 vuoden takaiseen Roskilde -festivaaliin, jossa ihmisiä puristui kuoliaaksi konsertissa!)  Puolustusasianajajan kysymykset sen sijaan liittyivät CJA:n edustajan rooliin ja siihen, olivatko heidän esittämänsä lausunnot heidän omiaan, vai ilmaisivatko ne verkoston kantoja. Kuulemisesta tuli selkeästi esiin, että edustaja ei tarkoita yhtä kuin tapahtuman järjestäjä, ja että sekä Stine että Tannie tekivät enemmänkin mediatyötä kuin tapahtuman logistisia järjestelyjä. Lisäksi oikeudessa tuotiin esille poliisin ja CJA:n välinen vuoropuheluprosessi, millä haluttiin osoittaa, että tapahtumasta oli kommunikoitu selkeästi, sillä oli poliisin hyväksyntä ja sille oli muotoiltu selkeä “väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden” toimintaperiaate.

Lounaan jälkeen syyttäjä kysyi samat kysymykset Tannielta, joka (taas kerran) selvitti edustajan ja järjestäjän eron, sekä sen että yhteismajoituspaikat eivät olleet ainoastaan CJA:n käytössä.

Koko päivän ajan oikeudessa näytettiin ja luettiin videopätkiä ja uutisartikkeleita, joissa selitettiin CJA:n syntyä, ilmasto-oikeudenmukaisuuden käsitettä ja Reclaim Power -aktion kehitystä CJA:n maaliskuun kokouksesta alkaen. Erästä puolustuksen todistajista ei pidetty olennaisena, eikä häntä kutsuta todistamaan.

Päivän päätteeksi syyttäjä näytti useita videopätkiä, joista näkyi lähinnä poliisiväkivaltaa sekä rauhanomainen väkijoukko, joka poliisin hakkaamisesta ja pippurisumutteesta huolimatta pitäytyi tempauksen toimintaperiaatteessa.

Jo nyt näyttää selvältä, että seuraavat kaksi käsittelyä (27.ja 28.lokakuuta) eivät tule riittämään, ja kaksi lisäpäivämäärää saattavat olla 8. ja 15.joulukuuta. Tämä varmistuu myöhemmin.

Liity kampanjaan “I also shouted PUSH!”: Useat sadat ihmiset huusivat “Push” Bella Centerillä 16.12. eikä Tannieta ja Stineä voida pitää vastuussa kokonaisen verkoston päätöksistä ja toiminnasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *