Viherpesutempaus Helsingin keskustassa

Iltapäivällä Helsingin keskustassa aktivistit pesivät kauppojen ikkunoita vihreällä vedellä ja jakoivat viherpesua mainostavia lentolehtisiä, joissa kritisoitiin erityisesti GreenStream-päästökauppayhtiötä. Poliisi otti kiinni 7 ihmistä vahingonteosta epäiltynä.

Tiistaina 12.10., kansainvälisenä ilmastotoimintapäivänä, GreenWashStream -yhtiön edustajat jalkautuivat Helsingin ydinkeskustan kauppakaduille tarjotakseen viherpesupalveluita. Dynaaminen markkinointiryhmä jakoi ilmastonmuutoksesta huolestuneille ihmisille näytekappaleina ilmastoaneita, jotta nämä voivat jatkaa ylikuluttavaa elämäntapaansa puhtaalla omatunnolla. Muutama maineensa tahrannut yritys sai julkisivuunsa vihertävän pesun.

”Teollistuneet maat ovat päävastuussa ilmastokriisistä, mutta päästökaupan avulla yhtiömme tarjoaa yrityksille mahdollisuuden brändätä itsensä vihreinä ilman, että päästöjä tosiasiallisesti tarvitsee vähentää” toteaa markkinointijohtaja Anna Kahisevás.

Yritysten harjoittama päästökauppa on yritysmaailman kehittämä keino muuttaa ilmastonmuutos kauppatavaraksi. Se on tehoton keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja vie huomion pois todellisten ratkaisuja etsimisestä ilmastokriisiin. Saastuttavat yritykset pienentävät hiilijalanjälkeään rahoittamalla ”kestäväksi” luokiteltuja hankkeita kehittyvissä maissa. Nämä hankkeet liittyvät usein energian tuotantoon, kuten moderneihin hiilivoimaloihin, jättimäisiin tuulipuistoihin tai patohankkeisiin, ja niillä on tuhoisat vaikutukset paikallisille
yhteisöille.

Toimintapäivällä haluttiin muistuttaa ihmisiä siitä, että ainoastaan turhan tuotannon, työn ja kuluttamisen noidankehän pysäyttäminen voi hillitä ilmastonmuutosta.

System change, not climate change – kansainvälinen toimintaviikko 11.10. – 17.10. 2010.

Valokuvia tempauksesta:
http://www.flickr.com/photos/48814567@N05/sets/72157625151550838

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *