TALVIVAARAN KAIVOS SULJETTAVA –MIELENOSOITUS TÄNÄÄN HELSINGISSÄ

”Kenenkään kotiseutua ei pidä antaa kaivosteollisuuden runneltavaksi: Talvivaaran kaivoksen ympäristölupa on peruutettava ja sen tuottamista ympäristöhaitoista on tehtävä luotettava tutkimus. Kanadalaisen uraaniyhtiö Camecon toiminta Talvivaaran kaivoksessa on estettävä”, vaaditaan tänään ilmastotoimintaverkosto Hyökyaallon järjestämässä mielenosoituksessa Helsingissä. Mielenosoituksella tuetaan sotkamolaisten kamppailua Talvivaaran kaivosta vastaan. Kulkue kokoontuu klo 14.30 Rautatientorilla ja lähtee liikkeelle klo 15.00.

Talvivaaran kaivoksesta tulee Euroopan suurin uraanikaivos, mikäli kaivoksen yhteyteen avataan uraanin talteenottolaitos. Uraanin talteenottolaitos pahentaisi entisestään kaivoksen lähialueiden asukkaille ja ympäristölle aiheutuvia haittoja. Talvivaarassa on sen alle kolmivuotisen toiminnan aikana sattunut jo kolme poikkeuksellista vesistöpäästöä, joissa raskasmetalleja on vuotanut lähialueen pintavesistöihin, sekä muita pienempiä onnettomuuksia. Kaivostoiminta Talvivaarassa on säännönmukaisesti ylittänyt sille asetetut päästörajat.

Talvivaaran kaivoksen ympäristölupa ei vastaa todellisuudessa harjoitettavaa toimintaa. Uraanin hyödyntämistä ei ole mainittu kaivoksen alkuperäisessä ympäristöluvassa, vaikka alueen uraanivarat ovat olleet pitkään tiedossa. Kaivoksen ympäristölupa on peruutettava ja kaivos  suljettava!

Talvivaara on sopinut uraanin talteenottolaitoksen rakentamisesta maailman suurimman uraanintuottajayhtiö Camecon kanssa. Kotimaassaan Kanadassa yhtiö tunnetaan toistuvista ympäristöskandaaleista. Yhtiön Port Hopessa sijaitsevasta uraanin rikastuslaitoksesta on laskettu vuosikymmenten ajan uraanipitoista jäteliejua Ontario-järveen. Camecon Cigar Laken uraanikaivoksesta vuotanut radioaktiivinen louhintajäte on aiheuttanut vakavia terveysongelmia etenkin lähialueen luonnonantimia hyödyntäneille asukkaille. Sekä Cigar Laken että Port Hopen ympäristössä on mitattu selvästi kohonneita säteilyarvoja.

Itä- ja Pohjois-Suomen ihmisille oikeus päättää itse tulevaisuudestaan ja taloutensa kehittämisestä! Ei uraanin talteenottolaitosta Talvivaaraan – kaivos on suljettava!

Lisätietoja:

Sähköposti: hyokyaalto [at]riseup.net
Nettisivu: www.hyokyaalto.org
Facebook: www.facebook.com/group.php?gid=354100117684&ref=ts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *