Talvivaaran kaivosalueelle tunkeuduttiin 20.4.2011

Tänään 20.4.2011 joukko ihmisiä meni Talvivaaran kaivosalueelle pysäyttämään kaivostyöt vastustakseen suunnitelmia uraanin talteenotosta.

“Meidän oli pakko toimia. Vesistöjen ja maaperän laajamittainen saastuminen ei ole hyväksyttävä hinta polttoaineen tuottamiselle vaaralliselle ydinteollisuudelle” sanoi yksi tunkeilijoista, joka haluaa pysyä nimettömänä. Tempauksen osanottajat haluavat myös nostaa esille reilun kuukauden takaista Fukushiman ydinvoimalakatastrofia Japanissa, osoituksena uraaniteollisuuden jokaisen vaiheen haitallisuudesta.  Tempauksella osallistutaan kansainväliseen kaivannaisteollisuuden vastaiseen toimintapäivään. Suomessa pidettiin tänään 20.4.2011 mielenosoituksia myös Helsingissä.

Talvivaaran kaivoslupia myönnettäessä ei ole lainkaan mainittu uraania, joten uraanin talteenotto voidaan pitää laittomana. Siksi tunkeutujat pitävät Talvivaaraa huolestuttavana ennakkotapauksena, koska siitä on tulossa ensimmäinen uusi uraanikaivos Suomessa ja Euroopassa vuosikymmeniin, ja myös suurin. Uraanimalmi on myrkyllistä ja säteilevää, minkä johdosta uraanikaivoksiin kaikkialla maailmassa liittyy vakavia haittoja lähialueella asuville sekä työntekijöille, ja myös luonnolle, esimerkiksi vesistöille ja pohjavedelle. Talvivaarassa on jo nyt alle kolmivuotisen toiminnan aikana sattunut muun muassa kolme jäteliejuvuotoa, joiden ympäristövaikutuksista ei ole luotettavaa tietoa. Talvivaaran kanadalainen uraani-yhteistyökumppani Cameco puolestaan on kotimaassaan laskenut uraanipitoista jäteliejua Ontario-järveen vuosikymmenten ajan.

Lisätietoja: http://nuclearfreefinland.org/fi

One thought on “Talvivaaran kaivosalueelle tunkeuduttiin 20.4.2011”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *