URAANIKAIVOSVALTAUS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN EDUSTALLA – MIELENOSOITUKSELLA VAADITTIIN TALVIVAARAN KAIVOKSEN SULKEMISTA

Talvivaaran kaivoksen sulkemista vaatineet mielenosoittajat valtasivat tänään maata työ-ja elinkeinoministeriön edestä. Kaivosvaltauksella protestoitiin työ-ja elinkeinoministeriön lyhytnäköistä ja kestämätöntä elinkeinopolitiikkaa. Mielenosoitukseen otti osaa noin 50 henkilöä. ”Olemme kauaskantoisten valintojen edessä. Työ – ja elinkeinoministeriö profiloi Suomesta uraani – ja ydinvoimaparatiisia, vaikka esimerkiksi Suomen brändivaltuuskunnan mukaan Suomen tulevaisuus on suomalaisen luonnon hyödyntämisessä.

Uraanikaivos pilaa sekä puhtaan luonnon imagon että ympäristönsä konkreettisesti. Kaivostoiminta merkitsee loppua kestävämpien elinkeinojen, kuten matkailun ja luonnontuotteiden keruun, harjoittamiselle”, kiteyttää mielenosoitukseen osallistunut Riia Colliander. Talvivaaran kaivoksessa on sen avaamisen jälkeen sattunut jo useita vuotoja ja onnettomuuksia, joiden ympäristövaikutuksia ei ole kunnolla tutkittu.

Kaivostoiminta Talvivaarassa on säännönmukaisesti ylittänyt sille asetetut päästörajat. Jos kaivoksen yhteyteen avataan uraanin talteenottolaitos, pahenevat kaivoksen aiheuttamat ongelmat. Uraanikaivoksista leviää ympäristöön erittäin haitallisia radioaktiivisia aineksia muun muassa lietevuotojen ja pölyämisen seurauksena. Nämä ainekset siirtyvät kaivoksen lähialueilla ihmisiin sisäänhengityksen, juomaveden ja elintarvikkeiden kautta.

“Uraanikaivos tarkoittaa ydinjätehaudan perustamista. Louhitusta uraanimalmista 99% on hengenvaarallista jätettä, joka jää kaivospaikkakunnalle. Lounais-Yhdysvalloissa on todettu, että 70% kaivostyöläisistä kuolee säteilyaltistuksen ja radioaktiivisen pölyn aiheuttamiin sairauksiin. Erityisessä vaarassa ovat alueen tulevat asukkaat. Laguna Pueblossa, Uudessa Meksikossa, jossa sijaitsee maailman suurin uraaniavolouhos, on jouduttu avaamaan vammaisten lasten koulu kaivoksen perustamisen jälkeen.” kertoo mielenosoituksessa puhunut asiantuntija.

Myös Talvivaaran kaivoksen alueella järjestettiin samanaikaisesti kaivoksen vastainen tempaus. 20.huhtikuuta on kansainvälinen kaivannaisteollisuuden vastainen toimintapäivä. Kuvia Helsingin mielenosoituksesta noudettavissa osoitteesta:

http://www.flickr.com/photos/48814567@N05/sets/72157626414845523/

Sähköposti: hyokyaalto A riseup . net

Nettisivu: http://www.hyokyaalto.org

Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=354100117684&ref=ts

One thought on “URAANIKAIVOSVALTAUS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN EDUSTALLA – MIELENOSOITUKSELLA VAADITTIIN TALVIVAARAN KAIVOKSEN SULKEMISTA”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *