Mielenosoitus Talvivaaran kaivostoimintaa ja uraanituotantoa vastaan 12.3. Helsingissä

Mielenosoitus Talvivaaran vastuutonta kaivostoimintaa ja uraanituotantoa vastaan Helsingin Katajanokalla maanantaiaamuna 12.3. klo 9.00 alkaen Talvivaaran yhtiökokouksen aikana.

Paikka: Marina Congress Center (Katajanokanlaituri 6)

Tule osoittamaan, ettet hyväksy Talvivaaran ympäristölle tuhoisaa kaivostoimintaa. Ota mukaan oma banderollisi, iskulauseita tahdittava rytmisoittimesi ja lämmintä vaatetta. Käännetään Talvivaaran aiheuttama suuttumus toiminnalliseksi energiaksi. Itkijänaiset ovat paikalla ja toivovat pukeutumista mustiin, myös keltainen muistuttaa yhtiön omistajia säteilyvaarasta. Ohjelmassa mm. puheita ja riskitöntä keltakakkua.

Vuotojen ja tuhottujen järvien maa

Talvivaara on syyllistynyt lukuisiin laiminlyönteihin. Kaivoksen ympäristölupaa hakiessa ei mainittu tiedossa olevaa uraania, jätevesien käsittely on puutteellista ja kaivoksen päästöjä on havaittu jopa sadan kilometrin päässä kaivoksesta. Esimerkiksi natrium- ja sulfaattipitoisuudet ovat lähijärvissä edelleen kymmenkertaisia sallituista raja-arvoista. Kaivoksella on tapahtunut alle neljän toimintavuoden aikana useita onnettomuuksia: tulipaloja rikkivarastossa sekä useampi vuoto, joista myös uraanipitoisia päästöjä on vuotanut ympäristöön.

Ei lupia uraanin tuotantoon

Talvivaara hakee uraanin talteenottolupaa, jonka turvin se voisi laajentaa uraanintuotantoaan ja aloittaa uraanin käsittelyn ydinpolttoaineessa tarvittavaksi uraanirikasteeksi. Valtioneuvosto teki asiasta ennenaikaisen periaatepäätöksen, sillä Pohjois-Suomen aluehallinnossa uraanin talteenoton ympäristölupaa ei ole vielä käsitelty. Niin sanottu uraanin talteenotto ei vähentäisi ympäristöongelmia, vaan toisi uusia, sillä uraanirikasteen erottamiseen tarvitaan taas uusia kemikaaleja ja keltakakun radioaktiivisuus on paljon luonnonuraania korkeampaa. Myös kuljetukset tuovat uusia riskejä.

Ei uraania aseisiin

Talvivaaran kanssa yhteistyösopimuksen solminut kanadalainen Cameco on toimittanut köyhdytettyä uraania Yhdysvaltojen armeijalle Kanadan allekirjoittamien ydinsulkusopimusten vastaisesti, joten on täysin mahdollista, että myös Talvivaarassa tuotettu uraani voisi päätyä sotilaalliseen käyttöön, toisin kuin yhtiö antaa lupahakemuksessaan ymmärtää.

Jätetään uraani maaperään

Kaivoksen toiminta on keskeytettävä, koska nykyisiäkään ongelmia ei ole ratkaistu, eikä yhtiö ole osoittanut että se kykenisi vastuullisesti huolehtimaan uraanin käsittelyn turvallisuudesta. Uraaninlouhinta on aiheuttanut vakavia terveys- ja ympäristöongelmista kaikkialla missä sitä on harjoitettu, minkä vuoksi siitä ollaan muualla Euroopassa luovuttu.

Meille uraanintuotannosta jää vain vuosituhansien saasteongelma ja lisääntyvät syöpätaudit ja kehityshäiriöt. Uraanipitoista malmia ei tulisi louhia!

Lisätietoja: info.talvivaara at) gmail.com

FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/339432972774138

Mielenosoituksen järjestävät:

Toiminta uraaniteollisuutta vastaan (TURVA)

Ilmastotoimintaverkosto Hyökyaalto

Maan ystävät

Naiset Atomivoimaa Vastaan

Edelleen Ei ydinvoimaa -liike

Naiset Rauhan Puolesta

Itkijänaiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *