Olli Tammilehto: Viralliset asiantuntijat eivät kerro totuutta ilmastonmuutoksen vakavuudesta hallituksilleen

Yksi Britannian ja koko maailman johtavista ilmastotutkijoista Kevin Anderson piti pari viikkoa sitten (6.11.12) merkittävän alustuksen Bristolin yliopiston Cabot Instituutissa. Alustus on kuunneltavissa osoitteessa  http://www.indymedia.org.uk/media/2012/11//502497.mp3

Siihen liittyvä diaesitys on tässä: http://www.indymedia.org.uk/media/2012/11//502640.pdf

Alustuksessaan hän kertoo, että nykymenolla ja nykyisten päästöalennuslupausten toteutuessa olemme jo paljon ennen vuosisadan loppua yli 4 astetta esiteollista aikaa lämpimämmässä maailmassa. Näin korkeaan lämpötilan nousuun ei voitaisi enää mitenkään sopeutua, se tuhoaisi suurimman osan ekosysteemeistä eikä se olisi stabiili: palautemekanismit pitäisivät huolta siitä, että lämpötila nousisi edelleen.

Tämän katastrofin torjumiseen on niin vähän aikaa, että päästöjä ei ehditä laskea energiantuotantoteknologian muutoksilla. Ainoa mahdollisuus on suunniteltu talouslama vanhoissa teollisuusmaissa.

Andersonin mukaan hallituksia neuvovat ilmastoasiantuntijat myöntävät yksityisissä keskusteluissa, että tavanomaisin keinoin ei enää voida estää yli 2 asteen nousua. He eivät kuitenkaan kerro tätä hallituksilleen, koska “liian paljon on investoitu 2 asteen tavoitteeseen”. Jos sanoisimme, ettei se ole mahdollista “se johtaisi toivottomuuden tunteeseen”. Kun Anderson oli kysynyt yhdeltä tällaiselta asiantuntijalta, onko meidän siis valehdeltavat tutkimustuloksista, tämä oli vastannut: “No, ehkä meidän ei pitäisi olla niin rehellisiä.”

Osittain saman sisältöinen Andersonin artikkeli on julkaistu syyskuussa ilmestyneessä Development Dialogue -lehdessä:
http://www.whatnext.org/resources/Publications/Volume-III/Single-articles/wnv3_andersson_144.pdf

Olli Tammilehto

PS. Tätä asiaa käsittelen myös hiljattain ilmestyneessä kirjassani Kylmä suihku, Ilmastokatastrofin torjunta ja nopea yhteiskunnallinen muutos (Into 2012). Kirjasta tarkemmin nettisivuillani www.tammilehto.info.

One thought on “Olli Tammilehto: Viralliset asiantuntijat eivät kerro totuutta ilmastonmuutoksen vakavuudesta hallituksilleen”

  1. Kannatan ehdottomasti länsimaista talouslamaa. Tutkimustenkin mukaan ihmisten onnellisuus ei enää nouse tietyn tason saavuttamisen jälkeen. Siksi kannatankin progressiivisia leikkauksia kaikilta yli 3000 eur / kk tienaavilta.
    Meillä on ehdottomasti varaa laskea elintasoamme. Tällä hetkellä tuhlaamme järjettömästi. Mitä varakkaampi ihiminen, sitä häikälemättömämpää on luonnonvarojen tuhlaus. Tuoreen tutkimuksenkin mukaan materiaalien kierrätys toimii hyvin vain pienituloisten luokassa – varakkailla ei siihen ole aikaa. Mutta suunnitellussa lamassa myös varakkaat saisivat aikansa kierrätykseen ja muuhun luonnontaloudellisestikin tärkeään toimintaan.

    Suunniteltu lama voisi antas meille mahdollisuuden kerrankin syventyä tärkeämpiin asioihin, kuten lapsiimme, ympäristöömme ja sydämmiemme terveyteen. Jooga ja raitis ilma eivät maksa mitään, palasen maata voi panna kasvimaaksi – ja elää sillä kahdellakympillä päivässä, ilman autoa, ilman uusia kännyköitä, lentomatkoja ja muita melkolailla turhuuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *