Kaivoskriitikot tunkeutuivat kaivosseminaariin Otaniemessä

Ryhmä kaivoskriitikkoja tunkeutui Espoon Otaniemessä tiistaina 27.11. klo 11 alkaneeseen kansainväliseen kaksipäiväiseen kaivosalan seminaariin. Tapahtumassa alan toimijat pyrkivät parantamaan kaivosalan yhteiskuntasuhteita.

Ensimmäisen puhujan aloittaessa auditorion ulkopuolelta alkoi kuulua rummutusta ja huutoja, kuten ”No mine is green mine”.Verhojen laskeminen ei pelastanut tilannetta, sillä myös auditorioon sisälle oli livahtanut seitsemän kovaäänistä kuokkavierasta. Ministeri Heidi Hautalan avauspuheenvuoron aikana kolme osallistujaa sonnustautui kaasunaamareihin, huusi ”No more green lies, shut down toxic mines!” ja jakoi yleisölle lentolehtisiä. Kaksi heistä istuutui lattialle puhujapöntön viereen. Hautalan puheenvuoron lopulla alkoi takarivistä kuulua ”Heidi-kulta, Heidi-kulta, herää jo”. Yleisö sai kuulla myös lentolehtisen sisällön sekä kaivosten vastaisen laulun megafonilla esitettynä.

Tempauksella protestoitiin teollisuuden ja valtion pyrkimyksiä uskotella, että kaivostoimintaa voisi tehdä kestävällä tavalla. Kaivostoiminnan yhteydessä vihreää voi olla korkeintaan jätteiden värjäämät suot ja vedet, kuten Talvivaaran kohdalla on osoittautunut.

Perustellun kritiikin vaimentaminen on kaivosalan suurin haaste. Jo seminaarin järjestäminen oli osoitus ongelmasta. Koko kaivosala on kohdannut kasvavaa vastustusta, ja teollisuudenalan ainut mahdollisuus jatkaa kestämätöntä toimintaansa on rakentaa myyttiä ”vihreästä ja vastuullisesta” toiminnasta. Järjestäjät pyrkivätkin halaamaan häiriköt hiljaisiksi ja kutsuivat heitä maireasti hymyillen pitämään puheenvuoroa seminaarissa. Mielenosoittajat torjuivat yritykset valjastaa sanomansa osaksi konferenssia.

Kuvia vapaaseen käyttöön osoitteessa: http://www.flickr.com/photos/48814567@N05/

Dipolin kaivosseminaarissa 27.11.2012 levitetty teksti:

Ei kaivosbuumille – Sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kaivostoimintaa ei ole olemassa.

Pohjoisen kaivosbuumin myötä kemikaalipäästöistään kuuluisa kaivosala uhkaa vesistöjä ja ekosysteemejä lukuisilla paikkakunnilla, joilla juuri puhdas luonto tarjoaa eniten mahdollisuuksia paikallisille asukkaille. On irvokasta, että alan toimijat kokoontuvat keskustelemaan kaivosalasta kestävänä toimialana samaan aikaan kun vihreäksi kehutun Talvivaaran kaivoksen viimeisinkin turvapato vuotaa myrkyllisiä jätevesiä Vuoksen vesistöön. Kaivostoiminnan yhteydessä vihreää voi olla korkeintaan jätteiden värjäämät suot ja vedet, kuten Talvivaaran kohdalla on osoittautunut.

kuva: Hannu Hyvönen

Uraanin louhinta on kielletty suurimmassa osassa Eurooppaa sen väistämättömien ympäristövahinkojen vuoksi, kuitenkin Suomessa kaavaillaan lukuisia uraanikaivoksia ja teollisuus petaa tulevaisuuden taloutta uraanin ja muiden malmien louhimisen varaan. Talvivaara on pilottihanke, joka aloitti uraanipitoisen malmin käsittelemisen ilman asianmukaisia lupia, joita se tuskin olisi voinut saadakaan. Nyt vilpillisen toiminnan hintaa maksavat Kainuun ja Pohjois-Savon asukkaat ja ekosysteemit.

Haluamme osoittaa solidaarisuutta Stop Talvivaara-liikkeelle sekä muille ympäristökatastrofin seurauksista kärsiville. Pidämme suoraa toimintaa ainoana tarkoituksenmukaisena toimintakanavana, sillä valtiovalta palvelee vain elinkeinoelämää ja kaivostrategiaan sitoutuneen hallituksen kanssa kommunikointi olisi ajan hukkaa. Kuvaavaa on, että viherpesutapahtuman avaa vihreä ministeri Heidi Hautala.

Talvivaaran toiminta on ajettava välittömästi alas.

Ei uusia kaivoksia.

Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaille oikeus päättää itse ympäristönsä ja taloutensa kehittämisestä.

www.hyokyaalto.org

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *