”Rahahanat kiinni – Talvivaara alas!” – Rummuttava protesti vieraili Talvivaaran sijoittajilla

Tiistaina 5.3. Helsingin Rhythms of Resistance -rumpuryhmän karnevaalikulkue kiersi Talvivaaraan sijoittajien luona vaatimassa kaivosyhtiön hallittua alasajoa. Värikkäästi pukeutuneet osallistujat soittivat rumpuja ja huusivat mm. “Ei senttiäkään Talvivaaralle!” sekä “Talvivaara kaatuu – ympäristö kiittää”. Toisin kuin joissain lehdissä raportoitiin, tapahtuma ei ollut Stop Talvivaara -liikkeen järjestämä.

Mielenosoittajat halusivat herätellä Talvivaaran suuromistajia ja takaajia ennen perjantaina pidettävää ylimääräistä yhtiökokousta, jossa konkurssikypsän kaivosyhtiön jatkosta päätetään. Osallistujat kävivät ensin Kruununhaan KEVA:ssa, jossa he viipyivät 5-10 minuuttia soittaen, iskulauseita huutaen ja jakaen lennäkkejä ja karkkeja. Tämän jälkeen he vierailivat Nordean pääkonttorissa Aleksanterinkadulla.

Viimeisenä vuorossa oli valtion omistama Solidium. Poliisi saapui tällöin paikalla muutamassa minuutissa ja otti kiinni kaikki 13 osanottajaa sekä valokuvaajan. Kiinniotto tuli mielenosoittajille yllätyksenä, sillä he ainoastaan pitivät ääntä ja jakoivat lentolehtisiä. Kello 18 mennessä kaikki kiinniotetut oli vapautettu, eikä syytteitä rikoksesta esitetty.

”Kiinniotosta huolimatta haluan kannustaa kaikkia Talvivaarasta huolestuneita käymään vierailulla yrityksissä ja pankeissa, jotka rahoittavat ympäristötuhoa.” kuvaili yksi mielenosoittaja tuntemuksia jälkeenpäin.

Tapahtumassa jaettu lentolehtinen:

Älä niele Talvivaaran soopaa – ota karkki

Talvivaaran kaivosyhtiö ei osaa tuottaa metalleja ilman vesistöjen pilaamista.

Eilen 4.3.Vaasan hallinto-oikeus peruutti ELY-keskuksen yhtiölle antaman poikkeusluvan:jätevesien johtaminen kipsisakka-altaiden ohi on siis laitonta. Tästä huolimatta Talvivaara aikoo jälleen tällä viikolla juoksuttaa jätevesiä luontoon. Mm. uraania, kadmiumia, arseenia ja sulfaattia sisältävät jätevesipäästöt ovat jo aiheuttaneet kalakuolemia ja muuta vakavaa haittaa vesieliöstölle. Uusimmassa ympäristölupahakemuksessa yhtiö vaatii saada laskea rajoittamattomasti vettä kaivosalueelta.

Perjantaina 8.3. konkurssikypsä Talvivaara järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen Finlandia-talolla. Miljoonien eurojen lisätukea yhtiölle ovat tarjoamassa mm. Varma, KEVA, Bioinvest, Mandatum Life, Nordea Henkivakuutus Suomi Oy sekä valtion omistama Solidium. Antia takaavat Nordea ja Danske Bank Helsinki. Millaisia valheita rahoittajat ovat nielleet, kun suostuvat mahdollistamaan tuotannon ja saastuttamiskierteen jatkumisen?

Stop häikäilemättömille ympäristörikoksille ja julkisten varojen tuhlaamiselle Talvivaaraan!

Mielenosoitus Talvivaaran ylimääräisen yhtiökokouksen aikana Finlandia-talolla pe 8.3. klo 8.30 alkaen.
Kutsu mm. osoitteessa: talvivaarakaatuu.wordpress.com


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *