Talvivaara: Majavien manifesti

TURVA-verkoston sivulta:

Patoasiantuntijoiden luottamus Talvivaaraan menetetty lopullisesti – majavien mitta on täysi

eerik

Me Talvivaaran alueen majavat olemme syvästi pettyneitä. Olemme asuttaneet näitä maita lähes sata vuotta. Taitomme rakentaa patoja ja altaita ulottuu vähintään esihistorialliselle ajalle. Tiedämme mitä teemme. Jokavuotiset patomestaruuskisamme pitävät taitomme terässä, puhumattakaan halustamme rakentaa kestäviä koteja poikasillemme.

Viimeisen viiden vuoden aikana elinalueitamme on loukattu sanoinkuvaamattomalla tavalla. Ison Perän Kaksijalkaiset ovat häätäneet meidät mailtamme, väittäen että he rakentavat paremman padon ja isommat altaat. Isompia altaat epäilemättä ovat, mutta padot! Majavayhdyskuntamme on seurannut pettyneenä näiden halpojen kopioiden asettamista alueillemme. Viidestä vuodesta neljänä padot ovat vuotaneet – ajatelkaa kuinka surkeaa! Vain 20 %:n vedenpitävyys. Jos joku meistä majavista rakentaisi niin surkean padon, ei hän totisesti kehtaisi näyttää edes litteää häntäänsä näillä main.

Me majavat patoamme vesiä ja rakennamme altaita asuaksemme ja ruokaillaksemme näissä altaissa. Lempiherkkuamme ovat haapapuun kuori ja oksat, mutta muutkin kasvit kelpaavat. Majavayhdyskuntamme on ymmällään siitä, millainen eläin Iso Kaksijalkainen on, kun hän säilöö altaassaan nikkelillä, sinkillä, kuparilla, koboltilla ja uraanilla kyllästettyä hyvin hapanta vettä. Millainen ruuansulatuselimistö tällaisen kestää? Omamme on ollut koetuksella Ison Perän patojen vuodettua ja valuttua meidän asumiimme altaisiin.

Syksyllä 2012 Ison Perän padon alettua vuotaa, taivaalle ilmestyi Isoja Hyrrääviä, joista satoi valkoista jauhetta. Olimme järkyttyneitä: ensin vesi muuttuu kamalaksi, ja sitten maallakaan ei voi olla! Jauhe poltti ihoamme ja teki olomme epämiellyttäväksi. Vedestä rannalle nouseminen sai käpälämme kärventymään. Meidät oli saarrettu! Myöhemmin kuulimme, että jauhetta kutsutaan kalkiksi ja että se on niin emäksistä, että se syövyttää.

Eräiden majavatovereidemme rakennettua padon Lumijoelle keväällä 2013, heitä rannoilta saartanut kalkki liukeni veteen. Järkytykseksemme Iso Perä ja hänen Isot Kaksijalkaistoverinsa kehtasivat väittää, että Lumijoen veden muuttuminen käyttökelvottomaksi, oli majavien vika. Väite loukkasi syvästi majavatuntoamme. Pahinta oli kuitenkin se, että Iso Perä, jonka omat padot eivät pidä vettä, tuli ja purki alueen ainoan, varmasti vettä pitävän padon. Tällainen toiminta on täysin majavien patomestaruuskisojen sääntöjen vastaista, puhumattakaan majavien kotirauhasta ja pienistä poikasista pesässä!

Majavapadon purkaminen ja majavien syyttäminen Talvivaaran seudun vesien pilaamisesta oli viimeinen pisara. Mittamme on tullut täyteen ja siksi olemme päättäneet karkottaa Ison Perän ja hänen toveri-Kaksijalkaisensa näiltä seuduilta. Olemme tehneet päätöksemme patoasiantuntijan etuoikeudella ja alueen pitkäaikaisina asukkaina. Emme selviä näissä vesissä, jollei Iso Perä lähde. Majavayhdyskuntamme on päätöksessä yksimielinen ja tämä on viimeinen sanamme:

Iso Perä, sinun on aika lähteä! Suosittelemme sinulle myös alan vaihtoa, koska patojen rakentamisessa olet suorastaan katastrofaalisen huono ja vaaraksi ympäristöllesi. Mene pois! Menkää pois!

Talvivaaran seudun majavat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *