Hässäkkä kirjakaupassa: "Jorma, jätä planeettamme rauhaan!"

Ryhmä ilmastokriisistä ja arktiksen tilasta huolestuneita kansalaisia kävi torstaina 17.10.2013 kertomassa terveisensä kirjaansa esittelemässä olleelle Jorma Ollilalle. Suomalaisessa Kirjakaupassa pidetty kirjanjulkistustilaisuus oli vasta alkamassa, kun osa yleisössä olleista ihmisistä alkoi kysellä kiusallisia kysymyksiä arktisesta öljynporauksesta. Tempauksen tekijöillä ei ollut yhteyttä Greenpeaceen.

Öljy-yhtiö Shell harjoittaa arktista öljynporausta venäläisen yhteistyökumppaninsa Gazpromin kanssa, jonka laivalle  Greenpeace- aktivistit yrittivät nousta syyskuussa. Aktivistien joukossa oli suomalainen Sini Saarela, joka on tällä hetkellä Venäjällä tutkintavankeudessa. Jorma Ollila on Shellin hallituksen puheenjohtaja.

Ryhmä oli varustautunut soittimin ja kyltein. Yksi henkilö kertoi Jorma Ollilan suurena fanina tehneensä tälle omistetun laulun ja ehti hetken esittää sitä, kunnes hänet poistettiin tilaisuudesta. Koska laulu ja puhe keskeytettiin, julkaistaan ne tässä.

Puhe
“Hei Jorma, sanoit kerran, että ”luonto kuuluu kaikille” ja kuitenkin olet ystäviesi kanssa Shellissä, pistämässä paskaksi yhtä herkimmistä ekosysteemeistämme. Samalla te uhkaatte koko ihmiskunnan tulevaisuutta lisäämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä, vaikka jo nyt ollaan ilmaston kannalta kestokyvyn rajoilla. Öljyn poraaminen Arktiksella on ympäristön kannalta aivan liian riskialtista. Onko todella niin, että sinun ja ystäviesi menestys on revittävä meidän kaikkien muiden selkänahasta?”

Laulu (lastenlaulun sävelellä)

”Olipa kerran Jorma,

Jorma, Jorma, Jorma, Jorma!

Jormal oli valtaa,

Valtaa, valtaa! Valtaa, valtaa!

[Ja mihin Jorma sitä valtaa käytti?]

Jormaa kiinnosti öljy,

Öljy, öljy! Öljy, öljy!

Maapallolle tuhoisa bisnes,

Bisnes, bisnes! Bisnes, bisnes!

[ Ja mitä tämän laulun on tarkoitus Jormalle sanoa?]

Huku ahneuteesi Jorma,

Jorma, Jorma, Jorma, Jorma!

Jätä planeettamme rauhaan,

Rauhaan, rauhaan! Rauhaan, rauhaan!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *