Turhan tien rakennus Fennovoiman haaveilemalle ydinvoimalalle keskeytettiin kuudeksi tunniksi

Pyhäjoki block 1

Maanantaina 13.10 klo 6.00 Pyhäjoella Fennovoiman haaveilemalle ydinvoimalalle johtavan tietyömaan urakoitsijat kohtasivat yllätyksen. Pimeässä aamussa vastaan tuli mielenosoittajia, jotka levittivät banderollinsa estäen koneita ajamasta työn alla olevalle tienpätkälle. Banderollin takana ylös nousi kolmijalka, jonka päälle noin kolmen metrin korkeuteen kiipesi ihminen.

Aamun aikana paikalle saapui poliisin perässä mediaväkeä, urakoitsijafirman johto, Fennovoiman edustaja, lisää poliiseja, paikallisia asukkaita ja lopulta kaksi pelastuslaitoksen autoa ja varsinainen paloauto.

Poliisipartio ilmoitti puolikymmenen jälkeen ottavansa kiinni jokaisen, joka ei pian poistu paikalta. Media- ja huoltoryhmämme poistui sivummalle ja paikalle jäi kuusi henkilöä, joista kolme sitoi itsensä toisiinsa köydellä ja ketjulla kolmijalan eteen. Paikallisen asukkaan esittämä kiitos ja tarjous kahvista lämmitti mieltä.

Apuvoimien ja ohjeistusten odottelun jälkeen poliisi pääsi aloittamaan blokin purkamisen vähän ennen puoltapäivää. Ihmiskasan selvittämiseen, ketjujen katkomiseen voimapihdeillä ja ihmisten kantamiseen maijoihin kului yli puoli tuntia.

Paikalle kutsutun paloauton apua ei huolittu kolmijalan päällä olevan henkilön poistamiseen, vaan kuusi uhkarohkeaa poliisia purki tukilaudat ja veti tylysti kolme puista jalkaa eri suuntiin. Hyvällä onnella ninjamme onnistui pysyttelemään alta vedettävien puiden päällä.

Pyhäjoki block 2Kiinniotetut mielenosoittajat viettivät putkassa keskimäärin kymmenen tuntia. Lähtiäisiksi määrättiin sakkoja lähinnä niskottelusta. Medialle helposti ymmärrettävään muotoon pakatut tiedotteet olivat menneet hyvin läpi ja ainakin tieto tietöiden pysäyttämisestä näytti levinneen. Vaikka media keskittyi lähinnä draamaan mielenosoittajien ja poliisin välillä enemmän kuin toiminnan motiiveihin, jossain artikkeleissa jopa mainittiin Hyökyaallon näkökulmasta se olennaisin asia – ydinvoima ei auta ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Ydinvoima tuottaa inhimillistä kärsimystä uraanikaivosten läheisyydessä ja ydinpolttoaineen tuotannossa sattuvien haavereiden yhteydessä. Ydinvoimalaonnettomuuksien seurauksena sairastuu lukemattomia ihmisiä ympäri mailmaa. Fennovoiman pääosakas ja laitostoimittaja Rosatomilla on painolastinaan lukuisia eriasteisia onnettommuksia, mukaanlukien Tsernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 tapahtunut katastrofi. Ydinvoimalan tilaaminen ydinaseita valmistavalta Venäjän valtionyhtiöltä, samaan aikaan kun länsi vaatii pakotteita uhitteleva suurvaltaa vastaan, on yleisesti käsittämätöntä.

Ydinvoimaa myydään ilmastoystävällisenä vaihtoehtona, koska se tuottaa vähemmän hiilidioksiidipäästöjä kuin hiilivoima. Vertailukohta on kuitenkin harhaanjohtava, sillä hiilen polttaminen on korvattava uusiutuvilla energian lähteillä siinä missä ydinvoimakin. Myös ydinvoima vaatii pitkän tuotantoketjunsa eri vaiheissa suuret määrät fossiilisia polttoaineita. Hajautettu energiantuotanto, jossa paikalliset yhteisöt tuottavat oman energiansa uusiutuvilla lähteillä on täysin toteutettavissa oleva skenaario. Se tukisi myös ekologisen lähiruuan tuotantoa, mikä on tunnustettu yhdeksi tärkeimmäksi keinoksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja sen seurauksiin sopeutumisessa.

Suomen jähmeä energiapolitiikka paljastaa järjestelmän korporatiivisen rakenteen, jossa teollisuutta pyörittävä pieni eliitti sanelee päätökset itselleen myönteiseksi. Energiapolitiikka on vallan määrittelyä ja Suomen valtio haluaa säilyttää energiantuotannon suurissa yksiköissä, joita valtion on turvallisuussyistä pakko valvoa. Maaseutuyhteisöt, jotka eivät olisi riippuvaisia valtion kontrolloimasta energiasta, eivät olisi samalla tavalla riippuvaisia valtiosta. Kaikki puhe ilmastopolitiikasta on tekopyhää tyhjää retoriikkaa niin kauan kuin päätökset tehdään pelkästään teollisuutta pyörittävän eliitin kukkaroja ajatellen ja keskitetettyä valtaa suojellen.

Pyhäjoki block 3

Tuotantoa ja energian kulutusta on vähennettävä, sillä hajautetustikkaan energiaa ei voitaisi tuottaa kestävästi niin paljoa kuin sitä nyt tuotetaan.Tuulivoimalat ja aurinkokennot tarvitsevat metalleja, joiden louhiminen ja rikastaminen aiheuttaa vakavaa vahinkoa ympäristölle. Biopolttoaineet ovat ekologisia vain silloin kun ne eivät syrjäytä ruuantuotantoa ja tuhoa metsiä. Tämä pakottaa meidät ymmärtämään, että kasvutaloudesta on pakko päästä eroon, jolloin hyvinvoinnin tasaaminen on välttämätöntä. Meillä ei ole varaa ydinvoimaan, eikä meillä ei ole resursseja elättää luokkaa joka haluaa itselleen kaiken, välittämättä edes omien jälkeläistensä elinympäristön turvaamisesta, saati sitten tuntemattomille aiheuttamastaan kärsimyksestä.

Tulemme jatkamaan toimintaa hankkeen pysäyttämiseksi ja kannustamme kaikkia hankkeen vastustajia liittymään aktiiviseen vastarintaan parhaaksi katsomillaan keinoilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *