Mielenosoitus väritti Fortumin tilinpäätöstilaisuutta

Fortumin tilinpäätöksen julkaisutilaisuus sai odottamattoman käänteen, kun 20 hengen joukko saapui yhtiön pääkonttorille yllätysmielenosoitukseen. Hyökyaalto-verkoston järjestämässä tempauksessa vaadittiin Fortumin luopumista Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Fortum + Fennovoima: Fiasko

Mielenosoittajat ilmaisivat näkemyksensä banderollein, lentolehtisin, iskulausein ja rumpujen säestämänä. Yksi mielenosoittajista piti auditorion ovella puheen lehdistötilaisuuteen osallistuneille toimittajille ja analyytikoille. FT Jari Natunen osallistui tilaisuuteen kansalaisanalyytikkona:”Oudoksun Fortumin pyrkimystä vaientaa kansalaisten kriittiset näkemykset valtionyhtiön toiminnasta, erityisesti Fennovoiman yhteydessä.”

Kolme poliisipartiota tyytyi ottamaan osallistujien henkilötiedot ja seuraamaan tapahtumia sivusta. Tilaisuuden päätyttyä mielenosoittajat poistuivat paikalta.

Kuvia: https://www.flickr.com/photos/48814567@N05/

 

Rummut

Tempauksessa jaettu tiedote:

Fortum ei tuota energiaa, joka edesauttaisi nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää – Fortumin toiminta vie siltä edellytykset.

Fortumin päätös sijoittaa Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeeseen sitoisi Suomen entistä pidemmäksi aikaa ydinsähköön. Kuten hankkeen haparoiva eteneminen osoittaa, yksityiset markkinat ovat jo hylänneet ydinvoiman vanhanaikaisena, kalliina ja riskialttiina teknologiana.

Fortumin haalimaa vesivoimaa Venäjällä ei voi kutsua millään lailla ekologiseksi, jos oikeus sen tuottamiseen on hankittu lehmänkaupoilla, jotka mahdollistavat uuden ydinvoimahankkeen Pyhäjoella.

Ydinvoiman tuotantoketju ei ole puhdas ja päästötön, ja etenkin Rosatomin toiminta eri muodoissaan on aiheuttanut vakavia terveysongelmia jo vuosikymmenien ajan.

Etelä-Siperiassa Majakin uraanin jälleenkäsittelylaitoksella valmistettaisiin Fennovoimankin tarvitsemaa polttoainetta. Majakin ympäristö on maailman radioaktiivisesti saastuneimpia alueita, missä epämuodostumien ja syöpäkuolemien määrä on poikkeuksellisen korkea. Myös Fortumin Loviisasta viemä ydinjäte on vaikuttanut tähän ympäristökatastrofiin. Yhtiö on vastuussa Tshernobylin katastrofista, joka edelleen vaikuttaa säteilyarvoihin useissa maissa. Konflikteja tuottavassa maailmantilanteessa riskialttiin ydinvoiman rakentaminen on uhkarohkeaa; esimerkiksi Ukrainan kriisi on aiheuttanut jo useita vaaratilanteita Zaporizhian ydinvoimalassa.

Jos Fennovoima pelastetaan Fortumin lehmänkaupoilla, lisää se poliittisesti Putinin suoraa valtaa hankkeeseen – onhan Fortum täysin riippuvainen Venäjän taloudesta ja suhteista sen hallintoon. Fortumin mahdollisesti ostamat osakkeet eivät vähentäisi hankkeen riippuvuutta Venäjästä.

Kuitenkin muodollisesti Fortum on Suomen valtionyhtiö, valtion omistaessa reilut 50 prosenttia yhtiöstä. Fennovoiman hanketta myydessä valtionjohto lupasi, ettei sitä tulla rahoittamaan julkisella rahalla. Jo nyt suuri osa rahoituksesta tulee kuntien veronmaksajilta. Fortumin osakkuus tarkoittaisi sitä, että suomalaiset veronmaksajat joutuisivat ottamaan yhä suuremman riskin hankkeen onnistumisesta – tahtomattaan, sillä suurin osa suomalaisista vastustaa hanketta. Myöskään venäläisiä veronmaksajia ei talouskriisin keskellä miellytä maksaa Rosatomin osuutta hankkeesta.

Fortum on voinut tuottaa omistajilleen omaisuuksia, mutta edunsaajien olisi hyvä muistaa ettei mikään ole ilmaista. Fortumin kuluttaman uraanin tuottaminen sairastuttaa ihmisiä venäläisen Krasnokamenskin uraanikaivoksen läheisyydessä.

Fossiilisten polttoaineiden käyttö on jo sekoittanut planeettamme ilmaston ja uhkaa tehdä vähintään osasta maapalloa ihmiselle elinkelvottoman. Uuden ydinvoimalan mahdollistaminen tulee tarkoittamaan taas tappiota uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäville teknologiolle, joilla ilmastokatastrofia voisi hillitä. Hiilidioksidin talteenoton kehittäminen ja kestämättömien biopolttoaineiden käyttö eivät ole ilmastotekoja vaan pahentavat ongelmaa.

Fennovoimasta irrottautuminen olisi edes pienenpieni askel matkalla kestävämpään energiantuotantoon. Nyt Fortumin voitoista maksaa ympäristö ja kaikki pilantuneesta ympäristöstä kärsivät ihmiset.

hyokyaalto.net

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *