Kapitalismin tuottamaa ahdistusta purettiin musisoimalla Kampissa

Rhythms of Resistance Helsinki –rumpuryhmä ja Hyökyaalto-verkosto järjestivät kapitalismin vastaisen retken Kampin kauppakeskukseen tänään 26.2.2015 kesken alennusmyyntien. Noin 20 henkilön joukko aloitti äänekkään matkansa kauppakeskuksen yläkerroksesta ja kulki kerroksesta toiseen soittaen sambarytmejä, huutaen iskulauseita ja kantaen banderolleja joissa oli kulutuskriittisiä tekstejä. Ostoskeskuksen kävijät kerääntyivät seuraamaan mielenosoitusta uteliaina ja lentolehtiset herättivät paljon kiinnostusta.

hyök-kamp
Kapitalismi – maailman suurin uhka

Orjuus ei ole ohi, se on vain siirretty pois meidän silmistämme. Tuotanto tapahtuu maissa jossa ihmiset tekevät 14-tuntisia työpäiviä hikipajoissa ja kaivoksissa ilman suojavarusteita, altistuen vaarallisille kemikaaleille ja tapaturmille. Suomalaista suklaata valmistetaan lapsityövoimalla Länsi-Afrikassa. Miksi olemme oikeutettuja hyödyntämään tuotteita, joiden valmistusolosuhteissa emme itse olisi mistään hinnasta valmiita työskentelemään?

Halpatyöläiset eivät ole ainoita jotka kärsivät voitontavoittelusta. Maapallon kantokyvyn rajallisuus on yleisessä tietoudessa, mutta kulutamme silti reippaasti yli varojen. Jatkuva talouskasvu on vallitsevan talousjärjestelmän elinehto. Kasvu ei tule ilmaiseksi; se hankitaan ihmisten ja ympäristön kustannuksella. Sosiaalinen epätasa-arvo ja ympäristön tuhoutuminen ovat ne asiat, mitä kapitalismi meille viime kädessä tarjoaa.

hyök-kamp2

Meille tarjotaan vaihtoehdoksi eettisempää kuluttamista kalliimmalla hinnalla. Suuryritykset käärivät lisää rahaa ja puhdistavat imagoaan reilun kaupan tuotteilla samalla, kun jatkavat ala-arvoisissa olosuhteissa valmistettujen tuotteiden myyntiä. Vastuu yritysten toiminnasta sysätään tuotantoketjun loppupäähän, kuluttajien harteille. Pienet eettisiä tuotteita valmistavat yritykset koittavat pärjätä samoilla markkinoilla isompien asettamilla ehdoilla. Eettisestä kuluttamisesta on tullut omantunnon puhdistamisen tapa niille, joilla on siihen varaa.

Kapitalismissa kaikkien elämälle välttämättömät resurssit ovat hyvin pienen vähemmistön hallinnassa. Maailman tulevaisuutta ohjailevat tahot, joille tärkeintä on voitontavoittelu. Epätasaiset omistussuhteet eivät muutu ostoksia tekemällä, vaan aktiivisella vastarinnalla ja luopumisella ylikuluttavasta elämäntavasta!

Vaikka talouden ja politiikan instituutiot ovat valtavia kokonaisuuksia, ne eivät toimisi ilman meidän osallistumistamme niiden ylläpitoon. Voimme yhdessä purkaa taloudelliset ja poliittiset valtakeskittymät, ja hajauttaa meistä etäännytetyn päätösvallan takaisin paikallistasolle!

Eroon tuhoisasta talousjärjestelmästä!

Ihmiset kehittävät riippumattomuutta tuhoisasta järjestelmästä esimerkiksi yhteisöllisellä ruuantuotannolla ja terveydenhoidolla, valtaamalla taloja asumiskäyttöön tai epäkaupallisiksi toimitiloiksi, tai vaihtamalla ja jakamalla keskenään tavaroita ja palveluita ilman rahan liikkumista. Monissa maissa lakkautetuksi määrättyjä työpaikkoja on vallattu ja alettu pyörittää työntekijöiden toimesta tasavertaiseen päätöksentekoon perustuen. Tuhoisia taloudellisia hankkeita myös vastustetaan aktiivisesti esimerkiksi leirien, valtausten ja protestien avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *