(Raahen Seutu) Mieltä osoitetaan loppuun asti

http://www.raahenseutu.fi/uutiset/1194977409071/artikkeli/mielta+osoitetaan+loppuun+asti.html

Päivitetty 30.4.2015 08:56, julkaistu 28.4.2015 14:01

150428-raahense-mieltaosloppuunasti-arkistokuva-MaaritKesti
Hyökyaalto näkee suoran vastarinnan keinona pysäyttää Fennovoiman ydinvoimahanke. Kaikki eivät suhtaudu heidän toimiinsa suopeasti. Teemu Jokisen mukaan mielenosoittajat ovat kuulleet uhkailuja ja haukkuja. Kuva: Arkisto/Maarit Kesti

Hyökyaalto-verkosto järjestää Pyhäjoella kesäkuussa toiminnallisen leirin Joukkovoima vastaan ydinvoima! Käytännössä leiriytyminen on kuitenkin jo alkanut. Hyökyaalto on ollut Pyhäjoella viime viikosta lähtien, jolloin verkoston jäsenet muun muassa häiritsivät hakkuutöitä Hanhikivellä.

– Me otimme varaslähdön kesäleirille jo viime viikolla, ja meidän on tarkoitus olla täällä niin pitkään, että Fennovoima luopuu hankkeestaan. Olemme varautuneet olemaan täällä kuukausia, sanoo verkoston puhelimeen vastannut Teemu Jokinen.

Hyökyaalto on radikaali ilmastotoiminnan verkosto, joka kannattaa uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Verkoston mukaan Suomeen ei tarvita yhtään uutta ydinvoimalaa, koska se lisää keskitetyn energian käyttöä ja vie resursseja uusiutuvilta energiamuodoilta.

– Se myös lisää suuryritysten valtaa energiakysymyksissä, Jokinen huomauttaa.

Hyökyaalto on tullut tunnetuksi muun muassa haittaamalla työntekoa Fennovoiman työmaalla Hanhikivellä. Jokisen mukaan Hyökyaallon käyttämä suora vastarinta on aktiivista mielenosoittamista, esimerkiksi työkoneiden pysäyttämistä tai puuhun lukittautumista. Jokinen kertoo, ettei suora vastarinta ole ainoa keino toimia, mutta se on tässä tilanteessa välttämätöntä.

– Kun on kyse näin tärkeästä asiasta, joka vaikuttaa tuhansia vuosia eteenpäin ja vaarantaa pahimmillaan Perämeren alueen luonnon, pitää sitä vastaan käyttää kaikkia mahdollisia keinoja.

Vaikka Jokinen sanoo Hyökyaallon toimivan rauhanomaisesti, on poliisi joutunut puuttumaan mielenosoittajien toimintaan useamman kerran. Esimerkiksi viikonloppuna poliisi teki kolme kiinniottoa mielenosoittajien keskuudessa. Jokinen alleviivaa, että väkivalta ihmisiä tai omaisuutta kohtaan ei kuulu verkoston toimintatapaan.

– Jos haluaa mukaan, pitää sitoutua siihen.

Toistaiseksi Pyhäjoella on kymmenkunta verkoston edustajaa. Jokisen mukaan leiriläisten määrä vaihtelee jatkuvasti. Kutsu uusille on voimassa koko ajan. Kesäksi alueelle odotetaan jopa satoja ydinvoiman vastustajia, sillä samaan aikaan, kun Hyökyaalto leireilee kesäkuussa, järjestävät Maan ystävät ja Naiset rauhan puolesta oman leirinsä Pyhäjoella.Yhteinen aikataulu ei ole sattumaa.

– Uskon, että meillä tulee olemaan yhteisiä mielenosoituksia. Tarkoituksena on pitää myös seminaareja ja työpajoja. Esimerkiksi vaihtoehtoisesta energiasta tulee puhumaan useampikin ammatti-ihminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *