(Raahen Seutu) Fennovoiman sataman vesilupapäätös valmistumassa

http://www.raahenseutu.fi/uutiset/1194977720769/artikkeli/fennovoiman+sataman+vesilupapaatos+valmistumassa.html

Päivitetty 1.5.2015 13:46, julkaistu 1.5.2015 13:37
Vappu Kallio

150501-raahense-fvnsatamanvesilupavalm-havainnekuvafv
Hanhikivelle suunnitteilla olevan ydinvoimalan satama näkyy tässä havainnekuvassa hyvin. Kuva: Fennovoima

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vesilupahakemukset ovat käsiteltävinä Pohjois-Suomen aluehallintoviranomaisella. Ympäristöneuvos Hannu Puranen Avista kertoo, että lupapäätökset pyritään tekemään ennen kesälomien alkua kesän kynnyksellä.

Vesiluvat tulevat sisältämään määräyksiä siitä, miten ydinvoimalaan liittyvien vesistötöiden aiheuttamat haitat korvataan ja rajoituksia päästöjen suhteen.

Fennovoima on jättänyt kaikkiaan 3 vesilupahakemusta vuonna 2013. Yksi niistä koskee Hanhikiven ydinvoimalaitoksen vesitaloushankkeisiin liittyvien ruoppausmaiden läjittämistä merialueelle. Toinen koskee Hanhikiven ydinvoimalaitoksen jäähdytysveden purkurakenteiden ja niihin liittyvien suojapenkereiden rakentamista.

Kolmas on haettu Hanhikiven ydinvoimalaitoksen sataman ja jäähdytysveden ottorakenteiden rakentamista sekä meriväylän kaivamista varten.

Kaikkiin hakemuksiin liittyy valmistelulupahakemus. Rakennusajaksi on arvioitu 3 vuotta.

Kuulemis- ja viranomaisten lausuntokierros on käyty. Fennovoima on antanut vastineensa. Nyt Avi on pyytänyt täydennystä hankkeisiin liittyen.

Puranen kertoo, että Avi ei ennakoi päätöstä. Myönteisten päätösten saamisen jälkeen yhtiö voi aloittaa heti valmistelutyöt, jos se saa myönteiset valmisteluluvat. Myös valmisteluluvista voi valittaa, ja Vaasan hallinto-oikeuden tulee käsitellä valitukset kiireellisenä. Hallinto-oikeudella on myös oikeus keskeyttää valmistelutyöt.

Puranen uskoo, että valituksia on tulossa, olivatpa päätökset millaisia tahansa. Nyt tehtyihin kolmeen vesilupaan tehtiin 25 muistutusta. Niitä ovat tehneet muun muassa ympäristönsuojelujärjestöt, Pro Hanhikivi ja osakaskunta. Purasen mukaan esitettyjä asioita pyritään ottamaan huomioon.

Ydinvoimalaa varten ollaan tekemässä 2,4 kilometrin pituista meriväylää, jonka kulkusyvyys on 7 metriä ja kaivusyvyys 8 metriä. Satama-allas on syvempi. Tämän täysin yksityisen sataman kautta tuodaan alueelle rakennustarvikkeita.

One thought on “(Raahen Seutu) Fennovoiman sataman vesilupapäätös valmistumassa”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *