INBJUDAN: tjuvstart på sommarlägret – protestläger har börjat i Hanhikivi!

[suomi|english]

Skogsavverkningen på Hanhikivihalvön där Fennovoima vill bygga sitt kärnkraftverk skulle ursprungligen utföras av Stora Enso, men dom drog sig ur på grund av strategiska meningsskiljaktigheter: Fennovoima ville att avverkningen skulle starta i April, trots att landskapsarbetstillståndet och hela kraftverksprojektets tillstånd inte är färdiga och i laga kraft; Stora Enso, som har erfarenhet av offentlig kritik och motstånd runtom i världen, ville vänta tills tillstånden var klara och i laglig ordning. För att hålla sin planlagda tidtabell och få bort skogen innan fåglarnas häckningsperiod, kontraktade Fennovoima istället finska bolaget L&T Biowatti Oy, som satte igång med ödaläggelsen så fort avtalet var underskrivet den 16:de april.

Nu två veckor senare är skövlingen nästan slutförd, och det är naturligtvis en lokal ekokatastrof. Älgar, harar och andra djur har flytt till den smala kvarvarande skogskanten på halvön, varifrån det är svårt för dem att ta sig annanstans. Bland annat den vitryggiga hackspettens bo är förstört. Havsörnens bo torde ännu finnas kvar i sitt träd, men tiotals massiva maskiner har förstört dess närområde.

Uppenbarligen står kärnkraftsföretag högt ovanför lagen I Finland. Det som vanliga människor skulle hamna i fängelse för, uppskattar statsmakten som främjande av ekonomin.

Det är osäkert om det går att vinna över ett företag som staten håller så kärt, men det är svårt att känna sig mänsklig om en inte ens försöker. Att följa saker via Facebookflödet kan kännas hopplöst, men att vara på plats på området hjälper att förstå att det går att göra mycket mer än bara klicka på nyheter. När en i utkanten av den förstörda skogen, längst ut på udden, finner de skräckslagna djuren som tvingats på flykt, inser en storindustrins storhetsvansinnes verkliga pris.

Ens för stunden har vi ännu något att försvara, det glittrande havet och sandstränderna mellan klipporna ger kraft att kämpa. Om vi vore tillräckligt många, skulle det vara möjligt att även i framtiden få njuta av dessa landskap. Till och med skogen skulle ha en chans att växa tillbaka. Det andra alternativet är att idyllen nästa årtionde har ersatts med en hamn där radioaktiva bränslen lastas till kärnkraftverket. Om något i det här kraftverket skulle gå riktigt på tok, skulle hela Bottenhavsregionen utrymmas och förvandlas till ett ödelagt strålningsområde.

Kom ihåg, kärnkraftverk byggs inte i de sociala medierna, och där stoppas de inte heller.

Ett mysigt och varmt läger väntar på Hanhikivihalvön.

Tfn: +358 465 98 1080
Email: fenstop at riseup.net

Mer info:
http://hyokyaalto.net

Längre rapport på engelska:
http://hyokyaalto.net/2015/05/02/antinuclear-resistance-in-pyhajoki-finland-join-the-struggle/

Hur ta sig dit:
http://hyokyaalto.net/people-power-against-nuclear-power-antinuclear-action-camp-june-8th-21th-2015/how-to-get-there/

Protestläger i juni:
http://hyokyaalto.net/people-power-against-nuclear-power-antinuclear-action-camp-june-8th-21th-2015/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *