(SVT) Umeåfilmare greps i Finland

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/umeajournalist-gripen-i-finland

[4.5.2015]


Studenten Leon Berthas har gripits i Finland. Foto: privat

Studenten Leon Berthas, greps i morse av finsk polis. Berthas var på plats vid protester mot bygget på platsen för det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Enligt Leons Berthas pappa Håkan Berthas, arbetar Leon med en dokumentär om kärnkraftverket i Pyhäjoki. Leon Berthas är 19 år och läser en medieutbildning vid Kalix folkhögskola.

Han greps, enligt uppgifter till Leons pappa tidigt på måndagen, i samband med ett polisingripande mot aktivister på platsen för det planerade kärnkraftverket. Motiveringen ska bland annat ha varit att Leon saknade legitimation.

– Han var med och filmade förra veckan, och då gick det bra. Det måste ha gått ut nya order till polisen, tror Leons pappa Håkan Berthas.

Ingen kontakt

Hittills har pappan informerats om gripandet via en bekant på plats, och söker kontakt med sin son. Han ska ha förts till polisstationen i Brahestad.

– Jag har fått kontaktuppgifter till polisen, och ska försöka få kontakt med honom. Jag hoppas att de inte lägger beslag på minneskort och så vidare, säger Håkan Berthas.

Information via hemsida

Informationen om gripandet kom från Taina Mäntykenttä, som är bekant med Håkan Berthas. Hon är inte själv en av aktivisterna, men bor tio mil från platsen.

– Jag håller koll på vad som händer. Jag känner folk som bor i de stugor som exproprierats i området, säger Taina Mäntykenttä.

I kontakt med aktivisterna på platsen, fick hon beskedet på morgonen att polisen var på väg. Via en hemsida som rapporterar vad som sker, fick hon sedan informationen om att tre aktivister och Leon Berthas gripits.

Löd inte polisen

Enligt Svenska Yle, greps Leon Berthas enligt den juridiska benämningen ”tredska mot polis”. I praktiken betyder det att han inte lydde polisens uppmaning.

Till Yle säger polisen i Brahestad att de sagt till honom tio gånger att han ska gå bort från det farliga området, men han lydde inte. Då tog de in honom på förhör.

Uppdaterad:

Vid 13:30-tiden ska han ha släppts av polisen. SVT Nyheter Västerbotten söker Leon Berthas.

Relaterat
Leon, 19, greps av finsk polis
Polis ingrep mot aktivister

Johan Wiechel johan.wiechel@svt.se
Publicerad:4 maj 2015 – 13:25
Uppdaterad:4 maj 2015 – 16:41

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *