Työkoneita estetty Hanhikivellä jälleen

Tiedote 4.5.2015 7:00, vapaa julkaistavaksi heti

Kymmenisen henkilöä on jälleen pysäyttänyt työkoneita Hanhikivellä Fennovoiman valmistelemalla ydinvoimalatyömaalla. Kolme henkilöä on kiivennyt kahden kaivinkoneen päälle ja estänyt työpäivän aloittamisen. Verkosto vaatii Fennovoimaa lopettamaan työt Hanhikivellä.

Hyökyaalto-verkosto vaatii Fennovoiman töiden keskeyttämistä, sillä voimalan rakentaminen on edelleen epävarmaa. Turhaa uhanalaisia eläimiä häiritsevää ympäristön muokkaamista tulisi välttää vähintään siihen asti,että Fennovoimalla olisi edes edellytykset hakea rakentamislupaa valtioneuvostolta. Tällä hetkellä vaaditusta 60% kotimaisesta omistajapohjasta puuttuu edelleen osakkaita, ja mm. Keskon ja Talvivaaran on ollut mahdotonta myydä osakkeitaan yhtiöstä, koska uusia ostajia ei ole löytynyt. Myös Fortumin mahdollinen osakkuus on edelleen epävarmaa. Mikäli omistajapohja ei varmistu kesäkuun loppuun mennessä Fennovoima joutuu hakemaan periaatepäätöstä uudelleen.

Fennovoiman nopea työskentely yrittää luoda vaikutelmaa prosessista, jota ei olisi enää mahdollista pysäyttää, vaikka hankkeen totetumiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä. Fennovoiman hankkeessa ydinenergialakia on rikottu jo 2010 kun valtioneuvosto ja eduskunta hyväksyivät periaatepäätöksen, jossa valheellisesti väitettiin että yhtiöllä on hallussaan hankkeen vaatima maa-alue. Yhtiö myös väitti, että sen tuottama ydinjäte tullaan loppusijoittamaan Posivan Onkaloon, vaikka oli tiedossa ettei asiasta ollut yhteisymmärrystä sen omistajien TVO:n ja Fortumin kanssa.

Huhtikuussa Hanhikivenniemen metsä hakattiin ilman maisematyöluvan lainvoimaisuutta. Seuraavaksi Fennovoima on ottamassa haltuunsa yksityiset mökit jo toukokuun lopussa, vaikka mahdollinen pakkolunastusprosessi kestäisi vähintään ensi vuoteen. Emme hyväksy pakkolunastamista yksityisen yhtiön eduntavoittelun vuoksi. Hakkuut olivat yksi näkyvyyttä saanut osa Fennovoiman hankkeessa, mutta saman tyylistä hätiköimistä on osoitettu aiemminkin ja pyritään ilmeisesti toteuttamaan jatkossakin. Suomen energiapolitiikka puoltaa lisäydinvoiman rakentamista ja hankkeella on täysi valtion tuki takanaan. Fennovoimaa ei voi pysäyttää ilman tavallisten ihmisten suoraa puuttumista asioiden kulkuun.

Lisätietoja: 046 628 67 68
hyokyaalto AT riseup . net

Päivitys 8:24: Kuvia:

Päivitys 8:27: Poliisi on tullut paikalle, ensimmäisenä kiinniotettuna journalisti/dokumentaristi ulkomailta

Päivitys 8:46: Paikalle lisää poliiseja, ilmeisesti Oulusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *