(HS) Aktivistit arvostelevat Fennovoimaa luvattomista metsänhakkuista

http://www.hs.fi/kotimaa/a1430713140196

Fennovoima: Ydinvoimalan tontti raivattiin puuttomaksi maisematyöluvalla

Kotimaa 5.5.2015 2:00
Tapio Mainio Helsingin Sanomat


Ydinvoimalaa vastustavat Eleonora Karttunen ja Teemu Jokinen hämmästyivät, kuinka pian voimalan tontti hakattiin puuttomaksi. [kuva: Vesa Ranta]

“Metsä on menetetty, puita ei voi liimata takaisin. Nyt keskitymme ydinvoimalan rakentamisen vastustamiseen”, Teemu Jokinen sanoo.

Ydinvoimalan laaja tontti Pyhäjoen Hanhikivessä on käytännössä kaadettu miltei puuttomaksi. Merenrantaan johtavan mökkitien varsi on täynnä suuria energiapuukasoja.

“Rannassa on vielä kymmenen kesämökkiä, jotka Fennovoima ottaa haltuunsa toukokuun loppuun mennessä. Kaksi mökinomistajaa on luovuttanut mökkinsä meidän käyttöömme”, Eleonora Karttunen kertoo.

Artikkeliin liittyvät:
Tausta: Tuhannen hengen majoituskylä
5.5.2015

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat ydinvoiman vastustajat ovat lähdössä autollaan Raahen poliisiasemalle.

“Menemme hakemaan kavereitamme. Kolme neljästä kiinniotetuista on päässyt vapaaksi”, Karttunen sanoo.

Poliisi irrotti kaksi kaivinkoneisiin kiinnittäytynyttä aktivistia ydinvoimalatyömaalle johtavalta tieltä maanantaina. He ja kaksi lähistöllä ollutta aktivistia vietiin kuultavaksi Raahen poliisiasemalle.

Poliisin vierailu ei jääne viimeiseksi. Joukkovoima vastaan ydinvoima -toimintaleiri järjestetään Pyhäjoen Hanhikivenniemen läheisyydessä 8.–19. kesäkuuta.

“Ydinvoimala-alueelle johtava neljän kilometrin pituinen tie avataan kesällä. Parhaillaan rakennetaan yhtä siltaa lähellä ydinvoimalan tonttia”, kertoo työnjohtaja Peter Heikkinen maansiirtotöitä tekevästä Suomen Maastorakentajista.

Ydinvoimalatyömaan läpi kulkevaa metsäautotietä voi vielä ajaa vapaasti toukokuun ajan. Sen jälkeen tavallisten kansalaisten liikkuminen vaikeutuu.

“Kesällä ydinvoimalan tontin ympärille rakennetaan noin kahdeksan kilometrin pituinen aita. Sen jälkeen alueelle ei pääse ilman kulkulupaa”, kertoo Fennovoiman aluetiedostuspäällikkö Heli Haikola.

Aktivistit syyttävät Fennovoimaa luvattomista hakkuista ja rakentamisen aloittamisesta ennen aikojaan.

“Parikymmentä metsäkonetta kaatoi puita kolmessa vuorossa, kun saavuimme Hanhikiveen kaksi viikkoa sitten. Hakkuisiin tarvittava maisematyölupa ei valitusten takia ollut vielä astunut voimaan. Sen vuoksi myös Stora Enso oli kieltäytynyt hakkuista”, Karttunen kertoo.

Tilalle valittiin Lassila & Tikanoja Biowatti. “Vaihdoimme urakoitsijaa, koska halusimme saada hakkuut loppuun ennen lintujen pesintää”, Haikola sanoo.

Pyhäjoen kunnan rakennusvalvontaviranomainen on Haikolan mukaan myöntänyt maisematyöluvan, johon sisältyi myös lupa aloittaa hakkuutyöt ennen päätöksen lainvoimaisuutta.

Maisematyöluvasta jätettiin yksi oikaisuvaatimus, jonka Pyhäjoen kunnan tekninen lautakunta hylkäsi.

“Päätös tarkoittaa, että maisematyölupa ja aloituslupa ovat voimassa”, Haikola sanoo.

Fennovoima järjesti maanantai-iltana Pyhäjoella avoimen tiedotustilaisuuden, jolla selvennettiin nykyistä lupatilannetta.

Fennovoima jättänee rakentamislupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle kesäkuun loppuun mennessä.

Rakentamislupahakemuksen käsittely kestää noin kaksi vuotta.

“Ennen sitä aloitetaan Hanhikivessä muun muassa vierailukeskusten ja hallintorakennusten rakentaminen silläkin riskillä, että rakentamislupa evätään ministeriössä”, Haikola kertoo.

Tapio Mainio HS
Pyhäjoki


http://www.hs.fi/kotimaa/a1430713029276?ref=hs-art-artikkeli

Tausta: Tuhannen hengen majoituskylä

Kotimaa 5.5.2015 2:00 Helsingin Sanomat

Fennovoima saanee ydinvoimalan rakentamisluvan vuonna 2018. Ennen sitä Hanhikiven tontilla tehdään paljon näkyvää. Ensi vuonna alkaa muun muassa vierailukeskuksen, toimisto- ja hallintorakennuksen, palo- ja betoniaseman sekä majoituskylän rakentaminen Pyhäjoen kunnan myöntämällä rakennusluvalla.

Ydinvoimalan naapuriin nousee majoituskylä tuhannelle työntekijälle. Rakentamisen aikana alueella työskentelee enimmillään 4 000 työntekijää. Voimalan on määrä olla valmis vuonna 2024.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *