Hanhikivellä vastustettiin Fennovoimalle räätälöityä pakkolunastusoikeutta – poliisi otti kiinni yhden mielenosoittajan

Tiedote 4.6.2015
Oikaisu Oulun poliisin tiedotteeseen samana päivänä

Ryhmä pakkolunastusuhan alla olevia mökkiläisiä ja leiriläisiä kokoontui torstaiaamuna Hanhikivenniemelle. Fennovoima oli keskiviikkona ilmoittanut suullisesti, että mökkien tulisi olla tyhjillään torstaiaamuna kello 9.00. Mökkien käyttäjät eivät kuitenkaan ole luopumasa mökeistä vapaaehtoisesti. Tyhjennettävistä mökeistä ei ole tarjottu vielä edes minkäänlaista korvausehdotusta. Fennovoima väittää tilanteen johtuvan tien huonosta kunnosta. Mökkiläiset ja leiriläiset ovat kuitenkin alueella vastustaakseen Fennovoimalle räätälöityä pakkolunastusoikeutta ja lupaa alueen ennakkohaltuunottoon, ennen päätöksen lainvoimaisuutta. Mökkiläiset kiistävät saaneensa yhtiöltä muuttoapua, toisin kuin se on julkisuudessa ilmoittanut. Fennovoima ei kuitenkaan yrittänyt poistaa henkilöitä alueelta. Mielenosoittajat pysäyttivät tielle kaivinkoneen ja yhden rekan. Poliisi otti kiinni ja kantoi paikalta yhden henkilön.

Fennovoimalla ei ole edelleenkään edellytyksiä rakennusluvan hakemiselle, vaikka periaatepäätöksen raukeamiseen on reilut kolme viikkoa aikaa..

Tämänhetkinen maankäyttökonflikti on seurausta siitä, että 2010 valtioneuvosto myönsi periaatepäätöksen, joka perustui valheelliselle väitteelle, että Fennovoimalla olisi hallussaan kaikki hankkeen vaatimat maa-aluet, kuten ydinenergialaki olisi edellyttänyt.
Mielenosoittajat eivät voi hyväksyä valtioneuvoston joulukuussa 2014 myöntämää erityislupaa pakkolunastaa ja ennakkohaltuunottaa maat yksityisen yhtiön käyttöön. Tällaista tilannetta ei olisi syntynyt, jos alun perin olisi toimittu ydinenergialain mukaisesti.

Oikaisu Oulun poliisin tiedotteeseen ja Arto Aution lausuntoon: Kaivinkoneen kuljettaja jatkoi matkaa 200 metriä ihminen kauhassa, yrittäen ravistella henkilöä kaivinkoneen telaketjuille, aiheuttaen henkilölle erittäin vakavan vaaratilanteen. Tämä suututti paikalla olleita. Siitä huolimatta kuljettajaa ei ole potkittu tai kivitetty. Poliisi kieltäytyi keskustelemasta henkilöiden kanssa, jotka yrittivät ilmoittaa kuljettajan törkeästä vaaran aiheuttamisesta. Tilanteella oli monta silminnäkijää.

Kuorma-autoa ei myöskään ole vahingoitettu. Sen sijaan myös kuorma-auto oli vähällä ajaa edessä olevien ihmisten päälle. Poliisi itse totesi, ettei auto vahingoittunut. Hämmästelemmme Oulun poliisin tarvetta tiedottaa valheellista informaatioita tilanteesta.

Kuvia Flickr:issä: https://www.flickr.com/photos/133701104@N04/

Video vaarallisesta tilanteesta: https://www.youtube.com/watch?v=ycwnUkNhrhk

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *