Kaksi päivää, neljä blokkausta

20150609-123312

Joukkovoima vastaan ydinvoima -leiri on lähtenyt vauhdilla käyntiin! Maanantaina keskipäivän tienoilla blokattiin sorarekka joka ajoi niemen kärkeä päin. Kuski ilmeisesti sai asenneongelmakohtauksen ja yritti kahdesti ajaa tiellä seisovien ihmisten päälle. Käytyään hakemassa seuraavaa kuormaa autoa oli kuitenkin vastassa hieman isompi mielenosoitus, joka iskulauseilla ja banderolleilla lähti kävelemään hitaasti auton edessä.

Noin kaksitoista tuntia myöhemmin keskellä yötä tapahtui seuraava blokkaus, kun niemen kärkeen ajeli kaksiosainen tyhjä rekka. Ryhmä ihmisiä auton edessä ensin hidasti sen kulkua ja sitten pysäytti sen kokonaan. Pari vartijoiden autoakin tuli ihmettelemään tilannetta, ja puoli tunti myöhemmin yksi poliisipartio. Poliisin saapuessa blokkaajat olivat kuitenkin jo häipyneet, joten rekka kävi tien päässä kääntymässä ja ajoi vartijoiden ja poliisin saattamana tyhjänä pois – mitä lie töitä se oli tullut tekemään taisivat jäädä tällä kertaa tekemättä.

20150608-24xxx2

Seuraavana aamuna seitsemän jälkeen pysäyteltiin samalla niemelle menevällä tiellä kaivinkone. Kuski olikin sama kuin viime torstaina, ja ilmeisesti hän oli unohtanut työturvallisuusohjeita heti kuultuaan niistä – vaikka koneen pysäyttäminen jos ihmisiä on edessä tai kyydissä ei oikeastaan pitäisi vaatia enempää ohjeistusta kuin tervettä järkeä. Kuski jatkoi ajamista vaikka oli kaksi ihmistä koneen päällä, ja sammutti vasta kun vartija juoksi käskemään pysähtymään. Aktivisteille hän kertoi olevansa “palkattu tappamaan” ja esitteli puukkoaan. Sopii ihmetellä, miksi tällainen tapaus on töissä yhtään missään.

Klo 10.15 blokattiin kaksi kaivinkonetta Fennovoiman yhdystietä pitkin kulkevalla aitatyömaalla kiipeämällä niiden päälle. Myös yksi betoniauto sekä venäjää puhuva aitatyöporukka jäivät kaupan päälle mottiin. Aitatyöntekijät ottivat kuitenkin rennosti, kunnes heidän johtajansa käski heidät käsitöihin lapioimaan kuoppia ja asettelemaan niihin aitatolpat valmiiksi konetta odottamaan. Kaivurikuskitkin suhtautuivat leppoisasti koko tilanteeseen, ja vitsailivat lapioidessaan että hypätäänkö lapionkin varteen istumaan. Vartijat olivat hieman kireämpiä, ja mm. tunkivat ihmisten naamojen eteen räpsimään kuvia.

20150609-100200

Myöhemmin betoniautoakin estettiin poistumasta paikalta jonkun aikaa. Poliisi tuli paikalle yhden maissa yhdellä partiolla, jolloin suurin osa aktivisteista poistuivat takavasemmalle, yhden jäädessä koneen päälle loppuun asti. Kello 13.30 hänet oli saatu alas ja maijaan. Muiden aktivistien palatessa hetki myöhemmin tietyömaalle, heitä ajeli vastaan poliisin lisäjoukkoja – kaksi tunnuksetonta sinistä maijaa ja yksi tavanomainen. Koska tilanne oli jo ohi nämä eivät kuitenkaan tehneet mitään, mutta jäivät alueelle joksikin aikaa, kun olivat kai Oulusta asti ajelleet paikalle. Ennen seitsemää toverimme oli päässyt ulos Raahen putkasta.

Toiminnan ohella leirin ensimmäiset päivät ovat kuluneet vilkkaan tohinan ja yhä kasvavan ihmisjoukon surinan merkeissä. Lähipäivinä pidetään työryhmiä ja esittelyitä mm. suorasta toiminnasta, Italian No TAV-liikkeestä ja Saksan Hambachin protestileiristä. Rinnakkaisessa Parempaa virtaa -leirin ohjelmassa luvassa lähipäivinä mm. asiaa biokaasusta, sosiaalisista taidoista ja Fukushimasta. Yöt lyhenevät lyhenemistään, meressä alkaa olla lämmintä, ydinvoimalan perustaksi kaavaillulla hakkuuaukeamalla seisoo vesi kuin suossa, kello tikittää Fennovoiman omistuspohjan varmentumiselle, ja luonto jaksaa häikäistä kauneudellaan.

20150609-001551

20150608-233407

20150609-105502

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *