Terramare merihädässä: vesilupia ja villiä menoa Hanhikiven rantavesissä

ArskaRanta
Kun venäläinen virkakulttuuri kohtaa suomalaisen sinisilmäisyyden syntyy kauneimmillaan karmeaa tavaraa. Hyvä esimerkki tällaisesta kulttuurikukasta ovat Fennovoiman suorittamat poraustyöt Hanhikivenniemen rantavesissä – jo pitkään ennen vesilupien myöntämistä.

Fennovoima tiedotti 10.7. saaneensa vesityöluvat alueelle – mutta yhtiön palkkaamaa, helsinkiläisen Terramare Oy:n sekä Kalajoelle sijoittuvan Sara-Boat Oy:n kalustoa on alueelta dokumentoitu aina kesäkuun puolestavälistä pitäen – täydessä työn touhussa. Kukaties töitä on tehty ”maisematyön” tai ”tutkimustyön” kaltaisilla bulvaaninimikkeillä: mutta äänekäs poraamisen rutina ja mutavelliksi sameutuneet rantavedet kertovat omaa kieltään näiden toimien todellisuudesta.

Urakoitsija hukassa – Lassila & Tikanoja säikäytti?
10. heinäkuuta Fennovoima siis tiedotti saaneensa luvat merialueella työskentelyyn: vain urakoitsijaa enää etsitään. Urakoitsijaa, jota Fennovoima on etsinyt jo kevään korvalta – ilmeisesti tuloksetta. Hurtimpi voisi spekuloida, ovatka suomalaiset alan yritykset ryhtyneet varovaisiksi Fennovoiman projektiin liitettyjen epäkohtien valossa tai ehkä hätkähtäneet voimalatyömaalla pelkällä maisematyöluvalla massiivisia avohakkuita suorittaneen Lassila & Tikanojan saamaa asiakaspalaute- ja asiakaskatovyöryä? Virallisia numeroita L&T:n projektiin osallistumisen oheistuotteena niittämistä mahdollisista tappioista saadaan vasta kuluneen vuoden verotus- ja osinkotietojen tullessa julkisiksi, mutta turuilla ja toreilla kiertävä sana on jättänyt vaikutelman monesta irtisanotusta metsänhoito- ja roskisdiilistä.

ArskarantaAlu
ALU-1 aikoi luvattomille vesille – soutupartio säikäytti?
12.kesäkuuta pitäen Terramaren sekä Sara-Boatin muodostama porauspartio alkoi lähestyä Hanhikivenniemen jakokunnan maiden rantaviivaa turhankin tiiviisti. Jakokunnan maita käsittelevät hallinta- ja omistuskiistat ovat yhä avoinna hallinto-oikeudessa – ja niin kauan kun asiaa käsitellään yhdessäkään oikeusistuimen asteessa eikä asiasta ole langetettu päätöstä, ei Fennovoimalla ole laillista asiaa jakokunnan maille. Hanhikivellä yhä pintansa pitävien mökkiläisten mukaan merialueen puolella ehdoton rajapyykki Fennovoiman tekemisille kulkee 200 metrissä: sitä likemmäs rantaviivaa kalustolla ei ole asiaa ja mikäli rajapyykki ylittyy, siirtyy asia poliisiviranomaisten ongelmaksi.

Hanhikiven protestileirissä kiinnitettiin maanantaiaamupäivästä huomiota Terramaren ja Sara-Boatin Arska -nimeä kantaneen hinaajan sytkytykseen yhä lähemmäs rantaviivaa. Mukana oli ALU-1 -nimikettä kantanut pienempi alus, jolla ilmeisesti oli aiottu tulla isoa merenkulkijaa matalampiin rantavesiin. Protestileirin ohella kapeneva etäisyys vaadittuun 200 metrin rajaan vaikutti kiinnostaneen muitakin: tiettävästi useampikin henkilö alueelta otti yhteyttä Terramaren tai Sara-Boatin edustajiin tiedustellen, kuka liikkuu ja kenen luvilla ja kysellen etu- tai jälkikäteen leirin päivystävästä puhelimesta, tiedettiinkö niemennokalla mitä oikein on tapahtumassa.

Sara-Boatin edustajat eivät halunneet keskustella tekemisistään kenenkään kanssa: puhelimitse tavoitetun henkilön mukaan asia kuuluu Terramarelle, joka ”varmasti on huolehtinut luvista” ja että asiasta tulisi keskustella Terramaren kanssa. Toinen soittaja kertoi Sara-Boatin edustajan kehoittaneen keskustelemaan asiasta Arska -hinaajan kapteenin kanssa, mutta oli kyvytön kertomaan kenen alaisuudessa kapteeni työskentelee tai millaisin yhteystiedoin tähän saisi yhteyden. Terramaren Sami Soikkeli puolestaan oli kyvykäs hokemaan useammallekin soittajalle vain yhtä lausetta: ”teidän tulee tiedustella tätä asiaa Fennovoimalta”. Saman vastauksen Soikkeli antoi tiettävästi jopa kysymykseen siitä, työskenteleekö hän Terramaren vai Fennovoiman alaisena.

ArskaEtäisyys
Leirin rannasta lähetettiinkin soutuvene tarkkailemaan tilannetta. Terramaren porauslautan tai Arska -hinaajan väki ei halunnut kommunikoida – eikä pysäyttänyt poraustöitään, vaikka aluksen 50 metrin suoja-alueella sijaitsikin siviilialus. Näin ollen soutuveneen väki päätteli että joko Terramaren alus rikkoo avoimesti lakia ja asetuksia jatkamalla työskentelyä siitä huolimatta, että suoja-alueella on ylimääräistä väkeä – tai että se puhuu palturia eikä tällaista suojavyöhykettä ole olemassakaan. ALU-1:n kaksihenkinen miehistö suoritti muutaman, uhkailulta vaikuttaneen ohiajon kämmenenleveyden etäisyydeltä soutuveneestä, mutta jätti tulematta 200 metriä likemmäs rantaviivaa.

Soutuveneen väki pysyi aloillaan siihen saakka, että ALU-1 telakoitui takaisin Terramaren porauslauttaan. Kantamansa GPS-laitteen avulla soutuvenepartio mittoi lautan pysytelleen 210-350metrin etäisyydellä mainitusta 200 metrin rajapyykistä ja muistutti megafonin kautta toistuvasti eritoten ALU-1:stä pitämään huolta vaaditun etäisyyden säilyttämisestä – ja että mikäli se tulisi luvatta yksityisalueen puolelle, asia siirtyisi välittömästi poliisin setvittäväksi. Lisäksi venepartio kysyi toistuvasti , uskooko alusten henkilöstö Fennovoiman ottavan vastuun, mikäli ne rikkovat säädettyä suojaetäisyyttä vai lankeaisiko lasku alihankkijoille itselleen.

Seuraavana aamuna pienempi, Terramaren porausalukselta saapunut alus kävi kukonlaulun aikaan kääntymässä noin 200 metrin päässä rannasta, alusten eilisen työmaan kohdalla. Rantakallioilta kohonnut käsimerkkien tervehdyskuoro nähtyään alus kääntyi takaisin ja pian koko porauslautta oli poistunut välittömältä näköetäisyydeltä niemestä.

Kysyttävää? Rimpauta Sara-Boatille tai Terramarelle!
Kaikkiaan Fennovoima siis jätti 2013 kolme vesilupahakemusta: yhden koskien Hanhikiven ydinvoimalaitoksen vesitaloushankkeiden ruoppausmaiden läjitystä merialueelle, toisen ydinvoimalaitoksen jäähdytysveden purkurakenteiden sekä niiden suojapenkereiden saralta ja kolmannen koskien ydinvoimalaitoksen sataman ja jäähdytysveden ottorakenteiden rakentamista sekä meriväylän kaivuuta. Kaikkiaan ydinmyllyä varten ollaan rakentamassa 2,4 kilometrin pituista, kulkusyvyydeltään seitsemänmetristä ja kaivusyvyydeltä kahdeksanmetristä meriväylää. Satama on suunniteltu kokonaisuudessaan yksityiseksi.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Sara-Boatin edustajaan numeron 040 024 9944 kautta: sama numero komeilee myös Arska -aluksen kyljessä.

Terramaren Sami Soikkelin puolestaan tavoittaa Terramaren asiakaspalvelun mukaan numerosta 040 575 6515.

Mainittu Terramaren alus niitti palstamillejä myös Yleisradion sivuilla joutumalla joitakin päiviä sitten pieneen merihätään nousseen aallokon vuoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *