Mielenosoitus Fortumin toimistolla Espoossa

Hyökyaalto, Naiset Rauhan Puolesta ja Maan ystävien ydinvoimatoimintaryhmä järjestivät fortumin ja fennovoiman vastaisen mielenilmauksen fortumin toimistolla Espoon Keilaniemessä. Parikymmentä mielenosoittajaa soitti rumpuja, nauroi pitkittyneelle ydinvoimafarssille ja huusi muun muassa ‘Fennovoima on mafia’.
Lisäksi Fortumin toimistorakennuksen katolle ripustettiin banderolli.

‘Vastarinta jatkuu niin kauan kuin hanketta yritetään tekohengittää’, lupaavat mielenosoittajat.

fortum17_07_15

Lisää kuvia ja video tulossa myöhemmin.

Lehdistötiedote:

Tiedote 17.7.2015, vapaa julkaistavaksi heti

Kymmenkunta mielenosoittajaa vierailee parhaillaan Fortumin tiedotustilaisuudessa vaatien, että yhtiö ei lähde mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen ja että yhtiö vetäytyy ylipäätään ydinvoimasta. Mielenosoittajat korostavat, että Fennovoiman hankkeen tosiasiallinen omistajuus piti olla selvillä jo 30.6.2015, eikä Fortumilla siten ole enää asiaa hankkeeseen.

Mielenosoittajien mukaan Fennovoiman hankkeesta on tullut maineriski omistajille, mikä on näkynyt hankkeen viimeaikaisessa mediahuomiossa. S-ryhmän ja Atrian tapaan useat osakkaat ovat jättäneet hankkeen jo ajat sitten ja moni, kuten Valio, Kestra, Kuopion Energia, Uusikaarlepyy, pyrkii osuudestaan edelleen eroon. Osakkeita ei saada myytyä, koska harva haluaa olla enää mukana.

Fennovoiman hankkeen vastustajat painottavat, että on lukemattomia syitä, miksi tähän ydinvoimalahankkeeseen ei kannata lähteä. Fennovoima on toiminut Hanhikivenniemellä lain rajamailla kaiken oikeudentajun ylittäen. Yhtiö on kiirehtinyt niin kutsuttuja valmistelevia töitä, kuten metsän hakkuuta, alueen aitaamista sekä teiden ja vierailukeskuksen rakentamista, jo ennen kuin ydinvoimalahankkeella on edes edellytyksiä toteutua. Suurin osa töistä on tehty ilman, että varsinaiset luvat ovat olleet lainvoimaisia. Esimerkiksi vuonna 2010 Fennovoima väitti valtioneuvostolle toimittamassaan hakemuksessa, että yhtiöllä on hallinnassa tarvittava yhtenäinen maa-alue, mitä sillä todellisuudessa ei edelleenkään ole.

Fennovoiman turvallisuusasiat ja tekninen osaaminen eivät myöskään herätä luottamusta. Stukin antamien lausuntojen mukaan yhtiöltä vaaditaan lisää ydinenergiaosaamista. Suunniteltu ydinvoimala olisi Olkiluoto 3:n tapaan prototyyppi, mikä luo lisää turvallisuuspaineita ja uhkaa kasvattaa kustannuksia. Sen referenssilaitoksissa Intiassa ja Venäjällä on ollut suuria teknisiä ongelmia. Hetki sitten uutisoitiin onnettomuudesta Venäjällä Sosnovyi Borissa, ja Intian Kudankulamin laitos on teknisistä syistä ollut pysähdyksissä ehkä useammin kuin mikään muu voimala maailmassa.

Muualla Euroopassa on jo siirrytty ydinvoiman jälkeiseen aikaan, mikä ei lisää tämän energiamuodon kannattavuutta Suomessakaan. Missään muualla länsimaissa ei rakenneta uusia voimaloita ja Ruotsissa, Saksassa ja Sveitsissä ajetaan ydinvoimaloita alas. Ydinjätteiden loppusijoituksen ongelmaa ei olla onnistuttu ratkaisemaan missään päin maailmaa. Tanskassa taas on menestyksellisesti panostettu tuulivoimaan.

Kriittinen ydinvoimapolitiikka ja korkeat turvallisuusmääräykset tekevät ydinvoimasta järjettömän kallista. Tämän mielettömän ja tuhoon tuomitun hankkeen kustantavat pääasiassa suomalaiset ja venäläiset veronmaksajat. Samaan aikaan suurin osa suomalaisista vastustaa ydinvoimaa, muistuttavat mielenosoitukseen osallistujat.

Hyökyaalto-verkosto
Maan ystävien ydinvoimatoiminta-ryhmä
Naiset Rauhan Puolesta

Lähteitä:

Oulu-lehti: Ydinvoimaloiden purkaminen ja jätteen loppusijoitus – esimerkkejä ikuisuus visiirissä

Kainuun Sanomat: Stuk vaatii vielä lisää osaamista

Helsingin sanomat: Hanhikivi 1:n referenssilaitoksessa onnettomuus Venäjällä

Helsingin Sanomat: Rosatomin Intia-hankkeen pitäisi herättää huolta Suomessa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *