Fennovoima, Rosatom, Sperbank, Venäjän vesivoima… kuka on kukin ja miten hullunkurinen perhe koostuikaan?

On ymmärrettävää, että Fennovoiman ulkopoliittiseksi sisäpiiripeliksi muuttuneessa hankkeessa vilisevät henkilönimet, firmat ja valtionyhtiöt menevät monen tarkkailijan silmissä silkaksi sekamelskaksi. Avattakoon kokonaisuutta siis yksinkertaisen listauksen ja pienoishakuteoksen muodossa.

VALTIONYHTIÖT:
Rosatom on venäläinen valtionyhtiö. Se on sijoittanut Fennovoiman hankkeeseen yli 900 miljoonaa euroa Venäjän valtion hyvinvointirahastosta saatua lainaa ja omistaa tytäryhtiönsä Raos Voima Oy:n kautta 36% prosenttia hankkeesta. Se on paitsi Fennovoiman hankekumppaneista ainoa jolla on ydinenergia-alan osaamista tai kokemusta, myös projektin ainoa laitetoimittaja.

Raos Voima Oy on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö, joka omistaa Fennovoiman projektista 36% ja on sen ainoa laitetoimittaja.

Gidropress, Atomenergomash ja Atomproekt ovat Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen kolme päähankkijaa. Kaikki kolme ovat Rosatomin tytäryhtiöitä. Gidropress on suunnitellut reaktorit mm. Rosatomin viivästyksistä kärsineeseen Intian Kudankulamin ydinvoimalaan.

Fortum on valtion enemmistöomisteinen energiayhtiö. Sen liiketoiminnasta mittava osuus sijoittuu Venäjälle. Ehtona mukaanlähdölle Fennovoiman hankkeeseen Fortum asetti mittareillaan riittävän onnistuneen yhteistyösopimuksen aikaansaamisen venäläisen Gazpromin kanssa.

ENERGIAYHTIÖT:
Gazprom on paitsi maakaasu- ja öljykonsernijättiläinen, myös Venäjän suurin yhtiö. Se on asetettu myös Venäjänvastaisten talouspakotteiden listalle. Se on Fortumin yhteistyökumppani vesivoiman saralla. Venäjän energiakentällä kahden jättiläisen, Rosatomin ja Gazpromin kesken, käytävällä taistolla on spekuloitu runsaasti ja arvioitu, miten vesivoimayhtälön päänimen, energiayhtiö TGC-1:n jakaminen vaikuttaisi Gazpromin ja Rosatomin väliseen valta-asetelmaan. Juuri TGC-1:n yhtälöstä myös Fortum halusi osansa.

TGC-1 on venäläinen energiayhtiö, jolla on yhteensä 55 sähkövoimalaitosta.  Alkuvuodesta 2009 yhtiön pääomistajat olivat Gazprom (46,36%), Fortumin tytäryhtiö Fortum Power and Heat (25,69 %) sekä Norilski nikel (5,6 %).  Fortum pyrki 2007 enemmistöosakkaaksi. Julkisuudessa oli tuolloin tietoja, joiden mukaan Venäjän hallinto vastusti Fortumin enemmistöosakkuutta strategisesti tärkeässä energiayhtiössä.Osuuden ostikin Gazprom.

Migrit Solarna Energija on Hanhikivi-1 -projektiin venäläisen Sberbank Europe AG:n rahoituksella pyrkinyt, yhdessä emoyhtiönsä Migrit Energijan kanssa yhden kokopäiväisen työntekijän työllistävä postilaatikkofirma. Se pyrki kauppayritelmänsä myötä yhdeksi Voimaosakeyhtiö SF:n omistajista. Yhtiön johtajaksi on nimetty Grigori Edel.

PANKKIMAAILMA:
Sberbank on Venäjän valtion pankkikonserni, joka on pankkitoimintansa ohella myös valtionyhtiö Rosatomin merkittävä rahoittaja. Myös Sperbank on EU:n talouspakotelistalla.

RAKENNUS- JA URAKOINTIFIRMAT:
Titan-2 on Fennovoiman huhtikuussa julkistama, Rusatom Overseasin Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen pääurakoitsijaksi valitsema yhtiö. Se vastaa Hanhikivi 1 -referenssilaitoksen Leningrad 2:n rakentamisesta Sosnovyi Boriin Venäjälle. Työmaalla on esiintynyt epäselvyyksiä ja viivytyksiä onnettomuuksien sekä maksamatta jääneiden palkkojen muodossa. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Grigori Naginski on aiemmin toiminut Venäjän hallituksen alaisen erikoisrakentamisviraston (Spetsstroi) johtajana. Moscow Timesin mukaan Naginski erosi virasta 2013 tultuaan kuulustelluksi puolustusministeriön omaisuuden myyntiin liittyvien korruptiotutkimusten yhteydessä.

Inteko on venäläisen oligarkki Mihail Šišanovin omistama rakennusyhtiö. Šišanov omistaa Intekonista 95%. Loput 5% omistaa Sberbank-pankki. Migrit Solar Energijassa sekä Šišanovin lähipiirin kroatialaisyhtiöissä on useita samoja johtajia ja ne toimivat samoissa osoitteissa. Migrit-yhtiöiden johtot henkilöillä taas on tiiviit yhteydet Titan -yritysryppääseen. Selvitysten mukaan Titanin omistaja on Mihail Šišanov, Kommersant-lehden mukaan taas Grigori Edel, hänen isänsä Konstantin Edel sekä Oleg Sološtšanski eli Intekon pääjohtaja Maxim Sološtšanskin poika.

Konstantin Edel on Intekon varajohtaja, Grigori Edel taas Migrit Solarna Energijan ilmoitettu johtaja.

Titan-yritysryppääseen kuuluu neljä yritystä, Titan Gradenje, Titan Nekretnine, Titan Marine ja Titan Energija. Useiden lähteiden mukaan Titan kuuluu venäläisoligarkki Mihail Šišanovin lähes kokonaan omistamalle Inteko-yhtiölle.  Kaikki Titan-yhtiöt toimivat samassa osoitteessa kuin Migrit Energija ja Migrit Solar Energija. Vaikka yhtiöiden kotimaa on virallisesti Kroatia, niiden omistus on Venäjällä. Yhteyttä Fennovoiman ydinvoimalatyömaan urakoitsija Titan-2:n ei toistaiseksi ole osoitettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *