Fennovoima-Rosatom: missä mennään & miksi olisi syytä tulla kylään – juuri nyt

Vain naivi sinisilmä uskoisi yleistilanteen olevan sattumaa. Byrokraattinen kaaos, ristiriitaiset viestit, bluffikorttien heiluttelu kuin parhaassakin pokeriturnauksessa ja yleinen uhkailu ovat tietenkin Fennovoima-Rosatomin keinoja yrittää pelata omaan pussiinsa. Se, mikä tämän itämaiden Hydran tapauksessa on totta ja mikä ei – mahtavatko tietää enää itsekään? Rosatomin rahoittaessa – Fennovoiman oman ilmoituksen mukaan – ainakin 75% koko projektista on helppo valistuneesti arvella, että ainakin Fennovoiman väki soittanee jo kakkosviulua hankkeessa, joka joskus oli sen oma.

Lyhyesti: portit ovat kiinni. Fennovoima-Rosatomin vartijat leikkivät työskentelevänsä Pyhäjoen sijaan Tshetsheniassa. Vielä pintansa pitävien mökkiläisten maat joko pakkolunastetaan pian – tai sitten ei. Ainakin heille on kerrottu, ettei mökeille enää ole asiaa ja ilmoitellaan, kun sopii hakea tavarat. Leiri on voimissaan. Työkoneilla on yhä kiva kiipeillä. Hanhikivenniemi on oikein mukava paikka. Nyt saattaisi olla syytä hakeutua paikalle entistä suuremmalla pääluvulla. Miten ois?

Pidemmin:
Leirialueella otti ja tapahtui 25.elokuuta yksi kiinniotto. Joukko Fennovoima-Rosatomin mittatikkumiehiä, vartiointiliike Arlian vartijoita sekä poliisipartio saapasteli paitsi leirialueelle, myös jakokunnan mökkien tiluksille. Hassuksi asian teki, ettei Fennovoima edelleenkään omistanut neliötäkään mittomiensa mökkien alueista. Kun tunkeutujilta kyseltiin lupia tai syitä tulla Fennovoiman asioilla yksityisalueelle, ilmoitettiin kyselijöille hyökkäävään sävyyn että jolleivät nämä lopeta ja mene kauemmas, tulee kiinniotto. Kyseessä ei ollut ihan ensimmäinen kerta, kun Fennovoima hieman vetää mutkia suoriksi ja unohtaa itsekin tietävänsä, kenet ja minne on asioilleen lähettänyt.

Kuulemistilaisuus koskien jäljelläolevia mökkimaita peruttiin syytä ilmoittamatta. Mökkiläiset ovat ymmärettävistä syistä melko harmissaan.

Raahelaisen vartiointiliike Arlian vartijat ovat joko ottaneet vastaan astetta epävirallisempia komentoja tai ryhtyneet ramboilemaan ihan yksityishenkilöinä.

Liikkumiskielto ydinvoimalatontiksi aiotulla alueella ei vieläkään ole voimassa. Kiitos tietoimikunnan edustajan kyvyttömyyden lukea Fennovoiman allekirjoittamaksi tuomaa rätinkiä, on Fennovoima-Rosatomille “vahingossa” myönnetty valtuudet sulkea aitaamansa niemennokan portit. Kulunvalvontaan sillä sen sijaan ei ole oikeutta. Samaten puuttuvat valtuudet poistaa tavattaessä väkeä muualta kuin varsinaiselta työmaa-alueelta. Fennovoiman hienot lupaukset turistien vapaasta kulusta Hanhikiven lohkareelle on toimistossa unohdettu tyystin.

Kulku alueelle on yhä helppoa, mutta yhteydenotto ympäristöleirin väkeen ennen saapumista on suotavaa: sitä kautta saat parhaat vinkit reittejä ja aikatauluja koskien ja varmistat, että mikäli Arlian ninjat kidnappaavat sinut Siperiaan, tietää joku ihmetellä jollei kulkijaa kuulu perille asti.

Häätö vai ei?
Jos Hanhikiven alue myydään tai pakkolunastetaan Fennovoima-Rosatomille, siitä tulee yhtiökaksikolle vapaata riistaa. Tasavallassa, jossa keskiverrosta mökkitonttikaupasta venäläiseen siviiliomistukseen tapaa nousta kokonaisia keskustelupalstoja ja maanpuolustusaiheisiin keskittyviä julkaisuja alleen hautaavia keskustelutsunameja on hämmästyttävää, että kokonaisen mökkiniemen pakkolunastus ydinaseisiin erikoistuneelle venäläiselle valtionfirmalle näyttäytyy hyvänäkin liiketoimena – mutta ehkäpä tämä aidosti vastaa Pyhäjoen kunnanisien käsitystä niin muodikkaasta innovoinnista?

Saattaa olla, että spetsnazeilla ja muilla pienillä vihreillä miehillä piisaa yhä tekemistä muillakin niemimailla kuin Hanhikivellä, mutta häätötoimiin vasalleiksi löytyneen tarvittaessa myös Suomen tasavallan kansallisita poliisivoimaa.

Kesäsäät ovat oikein mukavat täälläpäin. Kaikkea löytyy: aurinkoa, aktiviteetteja ja kansainvälistä tunnelmaa. Tule ja lunasta t-paitamyymälästä muisto ja todistuskappale sijainnista Suomen ulkopolitiikan kuumimman kivikauden keskiössä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *