Fennovoima, Raahen Seutu ja Oulun poliisi – kaveria ei jätetä.

Fennovoima, Raahen Seutu ja Oulun poliisi – kaveria ei jätetä.

Fennovoiman jännittävä kesä on vihdoin loppusuoralla. Ydinperheellä menee taas kohtalaisen hyvin – kiitos Äiti Venäjän ja rakkaan Isänmaan hallituksen, jotka lopulta pakottivat Fortumin leikkimään syrjityn pikkuveljen kanssa. Nyt on pitkä vuosi aikaa keksiä mihin jätteet voisi kunniallisesti kuopata ja turvallisuusselvityksen deadlinekin on turvallisen kaukana kahden vuoden päässä. Säteilyturvakeskus tuskin ihan pienistä valittanee, vaikka selvitys ei ihan täydellisyyttä hipoisikaan.

Kuitenkin Fennovoimalla on edelleen pari akuuttia ongelmaa. Yksi – hyvin harva haluaa sen rakentavan venäläisrahoitteista ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Kaksi – kaikki alueen mökkien omistajat eivät suostu myymään mökkejään, ja niissä asuu sitä paitsi kurittomia ydinvoiman vastustajia, jotka aktiivisesti häiritsevät työntekoa. Huonoksi onneksi mökit sattuvat sijaitsemaan juuri siinä, missä oli tarkoitus tämän kesän aikana aloittaa sataman valmistelut. Miten räjäyttää kallio, jolla on mökki, jota yhtiö ei omista ja jossa asutaan? Onneksi Fennolla on kuitenkin hallituksen lisäksi pari muutakin luottokaveria – Raahen Seutu ja Oulun poliisi.

Länsirannikolla on perinteenä viettää elokuun lopulla venetsialaisia, joissa väki kokoontuu valaisemaan syksyn pimentämiä rantoja sytyttämällä värikkäitä valoja ja tulia. Myös Hanhikivessä on aina vietetty venetsialaisia. Niin ajateltiin tehdä tänäkin vuonna. Samalla olisi naapuruston kanssa mietitty miten Fennovoiman rattaisiin voisi vielä heitellä uusia kapuloita. Rakennusjohtaja Jouni Sipiläiselle avoin vieraiden kutsuminen alueelle, jota hän kutsuu työmaakseen, oli liikaa. Edellisenä päivänä 27. elokuuta ilmestyi Fennovoiman nettisivuille ilmoitus, että niemelle johtava Puustellintie on suljettu portilla. Huolimatta siitä, etteivät mökkikaupat ole kaikkien kanssa juuri edenneet, Sipiläinen päätti hankkia arvovaltaa kieltämällä kulun alueelle myös mökkiläisiltä. Johtajaa ei hävettänyt nöyryyttää pitkälle eläkeikään ehtineitä mökkiläisiä. “Olemme aina viettäneet niemellä venetsialaisia” ei ollut mikään syy päästä viettämään yhtä perinteistä perjantai-iltaa rakkaissa maisemissa. “Tänä vuonna ette vietä”. Kaksi vuotta Venäjällä työskennellyt rakentamisjohtaja on sisäistänyt naapurimaan suoraviivaiset käsitykset johtamisesta ja vallankäytöstä.

No, vieraita paikalle kuitenkin saapui. Joku hyppäsi tuoreen aidan yli, joku hiipi aidan ja meren kohtaamispaikasta, joku saapui uimalla ja varovaisimmat kiersivät paikalle veneellä. Sipiläisen ajatus häiriköiden eristämisestä ei aivan toiminut. Arlian vartijoiden tehtäväksi oli annettu varmistaa, että aita pitää.

Ilmeisesti vartijoiden oli vaikea niellä sitä tosiasiaa, ettei uusi portti pysäyttänytkään illanviettoa ja Sipiläiselle tai Arlian omalle johtajalle, Esa Ylisirviölle ei ollut raportoitavaksi yhtäkään kiinniottoa luvattomalta alueelta. Aamuyöllä ennen vuoron loppumista voisi vielä koittaa korjata tilannetta.

Aamulla puoli kolmelta leiriä vartioinut henkilö havaitsi vartijoiden tunkeutuvan leiriin sen ovena olleen pressun läpi puukkoa käyttäen. Jostain syystä portin kiertäminen ei tullut vartijoiden mieleen. Pian portille suuntasi lisää leiriläisiä ja vartijat poistuivat paikalta. Pari tuntia myöhemmin tuli uusi yritys. Nyt portilla vartioi kaksi leiriläistä. Toinen juoksi taas hakemaan lisävoimia, toisen vartijat nappasivat leirinuotiolta ja raahasivat niin kauas kuin äkkiseltään jaksoivat. Pian suurempi joukko oli taas paikalla ihmettelemässä vartijoiden toimintaa. Kuvaaja eksyi liian lähelle kiinniotettua ja koki saman kohtalon. Aggressiiviset vartijat retuuttivat molempia maassa ja kuvaajaa vedettiin hiuksista repien. Poliisi oli pian paikalla ja jatkoi siitä mihin vartijat jäivät. Ensimmäinen henkilö oli erehtynyt vaatimaan kiinniottanutta vartijaa esittämään vartijakorttinsa, mikä provosoi poliisia kuristamaan tätä auton seinää vasten. Molemmat kiinniotetut viettivät yönsä Raahen putkassa, toista syytettiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tapahtumista kirjoitettu päivitys Facebookissa ja blogissa herätti keskustelua vartijoiden roolista, ja siitä mihin Fennovoimalla on oikeus. Niin, niemellähän ei ole vielä voimassa liikkumiskieltoa, vaikka aita valmis onkin. Tästä yritettiin myös vartijoita ja poliisia muistuttaa, mutta Hanhikivellä määrää Jouni Sipiläisen sana. Ilmeisesti sosiaalisessa mediassa syntynyt paheksunta ahdisti Fennovoimaa – olihan aidan tarkoitus eristää leiri myrkyttämästä lähiympäristön näkemyksiä. Vartijoiden toimien yleinen paheksuminen ei taas oikein sovi tähän tavoitteeseen. Fennovoima oli taas joutunut konfliktiin, ja tarvittiin uusia ideoita, tai vanhoja kavereita: poliisi ja oma äänitorvi Raahen Seutu.

Raahen Seudussa syntyi jostain syystä ajatus kirjoittaa aiheesta juttu, jossa haastateltiin Oulun  poliisia ja vartijoita. Kumpikaan osapuoli ei tietenkään nähnyt tilanteen menneen yhtään edellä kuvatulla tavalla ja toimittaja kehysti tarinaa valitsemalla siihen sopivia sanoja, kuten “puskista huutelua”, “perusteetonta nettihuutelua” ja “potaskaa”. Tarinan opetus oli, että Hyökyaalto valehtelee. Ainakin lehden kuvaaja ehti toki Hanhikivelle jutun tiimoilta räpsimään kuvia aidan läpi salaperäisistä ja arvaamattomista aktivisteista. Yhtäkään kommenttia kuvauksen kohteilta ei juttuun pyydetty. Varmuuden vuoksi kamera zoomattiin tarpeeksi lähelle (vartijoiden repimää) porttia, ettei yläpuolella liehuva “Uraanivoimaa – kestävää on vain jäte” banderolli eksyisi sotkemaan kuvia. Ei ehkä yllättänyt, ettei Hyökyaallon vastinetta lehdessä noteerattu. Jos tämä on osa Fennovoiman yritystä parantaa kärsinyttä imagoaan, jota elinkeinoministeri Olli Rehn kommentoi samana päivänä, niin heikoilla ollaan.

Poliisin kommentointi ei yllättänyt. Kirjoittihan Oulun poliisipäällikkö Sauli Kuha juuri blogitekstin, jossa leiri rinnastetaan väkivaltaiseen äärioikeistoon, josta kaikkien kunnollisten ihmisten pitäisi välittömästi ottaa etäisyyttä vähintään saman kerran kuin Olli Immosen rasistisista kommenteista. On itsestään selvää, että leirin nauttima kannatus ja ydinvoiman vastainen mieliala ovat ongelmia Fennovoimalle ja poliisille. Ilman leirin häätämistä ei päästä räjäyttämään kallioita ja niiden kupeessa odottavia mökkejä sataman tieltä. Ja ilman hyväksyntää poliisi ei uskalla tilanteeseen puuttua. Poliisin luottamus on kärsinyt viime aikoina monista syistä, nyt ei olisi varaa massiiviseen ja väkivaltaiseen häätöoperaatioon sympatiaa nauttivan leirin tyhjentämiseksi.

Eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun tämä tiimi pelaa yhteen. Kesäkuun alussa pelaajat olivat suunnilleen samat. Silloin Raahen Seutu siteerasi Oulun poliisin tiedottaja Marko Autiota, joka kertoi leiriläisten hyökännen väkivaltaisesti kaivinkoneen kuljettajan kimppuun. Lehti uutisoi tapahtumat poliisin tiedotteen perusteella, siitäkin huolimatta että lehden oma toimittaja ja kuvaaja olivat paikalla ja näkivät, että poliisin ja kuljettajan tarinalla ei ollut pohjaa. Silloin paikalla sattui olemaan väkeä myös Kulttuurivihkoista, joten tarinasta levisi myös toinen versio. Tuolloinkin leiriä yritettiin aktiivisesti ajaa pois – olihan venäläisille urakoitsijoille luvattu, että alue olisi tyhjä mielenosoittajista kesäkuun alussa, kun laajempien töiden oli määrä käynnistyä. Juorujen mukaan lähiasukkaat saavat kuulemma Raahen Seudun ihan ilmaiseksi aina silloin, kun siinä arvostellaan Fennovoiman vastustajia. Jonkinlaisia epäilyjä heräsi myös siitä, että ihan sattumaltako lehti julkaisi väärän päivän tv-ohjelmat kesäkuun 23. 2015, kun Ajankohtainen Kakkonen käsitteli Fennovoimaa kriittisessä valossa.

Ilman propagandasotaa ja vastapuolen kriminalisointia hanke ei tule tukea saamaan. Terroristitarina on saatava upotettua lähiasukkaiden kalloihin tai hanke ei etene. Onneksi on Oulun poliisi ja Raahen Seutu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *