Kansalaistottelemattomuutta Dragon Miningia vastaan Sastamalan rikastamolla

Dragon Miningin ympäristövaikutuksista huolestuneet ihmiset toimivat jälleen Pirkanmaalla. Hyökyaalto-verkosto on pysäyttämässä töitä Dragon Miningin Sastamalan rikastamolla väkivallattomalla kansalaistottelemattomuudella.


Kuva: Hyökyaalto

Hyökyaalto-verkosto vaatii Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoa keskeyttämään kultakaivoksen perustamisen Valkeakoskelle sen pohjavesi- ja vesistövaikutusten selvittämiseksi. Verkoston mukaan viranomaisten
pitää myös sulkea välittömästi Oriveden kaivos, joka toimii ilman
voimassaolevaa ympäristölupaa valitusprosessin turvin, sekä määrätä Dragon Mining siivoamaan laiton kaatopaikka ja entisöimään pilaantuneet vedet.

Lisäksi mielenosoittajat vaativat aluehallintovirastoa pysäyttämään
ympäristöä vuosikymmeniä pilanneen rikastamon toiminnan, kunnes sen haitalliset vaikutukset saadaan loppumaan.


Kuva: Hyökyaalto

Hyökyaallon mukaan Valkeakoskelle ollaan perustamassa kaivosta ilman kunnollista ympäristövaikutusten arviointia ja on todellinen riski, että Oriveden ja Sastamalan ympäristötuhot toistuvat. Verkosto kysyy, mikä merkitys luvilla ja viranomaisvalvonnalla on, jos yhtiön annetaan pilata ympäristöä.

Vielä tammikuun alussa niin työ- ja elinkeinoministeriö kuin
ympäristöministeriökin ehättivät vakuuttamaan, että Dragon Miningin luvat ovat kunnossa, mutta itse ongelmiin ei otettu kantaa lainkaan. Mielenosoittajat huomauttavat, että tässä on annettu takeeksi vain yhtiön omat vakuuttelut, että asioita pyritään parantamaan, mutta kukaan ei valvo toteutuuko tämä todellisuudessa.


Kuva: Hyökyaalto

Hyökyaalto vaatii Dragon Miningia lopettamaan valitustemppuilun ja vastuun sysäämisen muiden niskoille. Verkoston mukaan on korkea aika pakottaa säännönmukaisesti ympäristölupia rikkova yhtiö pitämään huoli toimintansa ympäristövaikutuksista ja siivoamaan sotkunsa.

Mielenilmauksille Dragon Miningia vastaan on tulossa jatkoa.
Valkeakosken keskustassa järjestetään lauantaina 26.1. Pelastetaan Kaapelinkulma -mielenosoitus ja keskustelutilaisuus.


Kuva: Hyökyaalto

Lisätiedot:
hyokyaalto-media@riseup.net

Valokuvia median käyttöön, kuvaajana mainittava (ks. tiedot kuvan
kohdalta):
https://www.flickr.com/photos/168687265@N05

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *