Mielenosoitus ja keskustelutilaisuus kultakaivosta vastaan Valkeakoskella 26.1.

Kultakaivoksen vastustajat järjestävät lauantaina 26.1. mielenosoituksen ja keskustelutilaisuuden Valkeakoskella.

Mielenosoituksen ovat kutsuneet koolle Pelastetaan Kaapelinkulma -liike, Hyökyaalto-verkosto, Suomen luonnonsuojeluliiton Valkeakosken yhdistys ja Maan ystävien kaivosryhmä.

Mielenosoituksen järjestäjät vaativat viranomaisia keskeyttämään Dragon Mining -yhtiön kultakaivoksen perustamisen Valkeakosken Kaapelinkulmaan, kunnes sen vaikutukset pohjavesiin ja vesistöihin on selvitetty kunnolla. Mielenosoitukseen toivotetaan tervetulleeksi kaikki kaivoksesta huolestuneet.

“Kaapelinkulma ei ole vesihuollon piirissä ja asukkaat ovat riippuvaisia puhtaasta pohjavedestä. Kaivojen kuivumisella ja vesistöjen pilaantumisella on vakavat seuraukset ihmisten elämälle”, sanoo Markku Heritty Pelastetaan Kaapelinkulma -liikkeestä.

Järjestäjät muistuttavat valkeakoskelaisten Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle tekemästä aloitteesta kultakaivoksen ympäristöluvan uudelleen käsittelemiseksi. Aloite vaati selvittämään pohjavesivaikutukset, melun ja pölyn vaikutukset sekä kiven arseenin haitat. Aluehallintoviraston hylkäämä aloite on nyt hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liikkeen Herittyä mietityttää myös toiminnan kannattavuus ja hyöty yhteiskunnalle. Veronmaksajille sotkuillaan ja valitustemppuilullaan mittavia kustannuksia aiheuttanut Dragon Mining ei
ole maksanut lainkaan yhteisöveroa vuosina 2011 – 2017.

“Viranomaisten ja päättäjien pitäisi selvittää Kaapelinkulman kaivostoiminnan kulut ja menoerät sekä 300 kultakilon arvo. Voidaanko toiminta todeta tuottaisaksi ja kuka mahdollisesta tuotosta hyötyisi?”, pohtii Heritty.

Mielenosoituskulkue lähtee liikkeelle Valkeakosken Musiikkiopistolta (Valtakatu 20) 13:00. Keskustelutilaisuus käynnistyy Bar Panamassa (Sääksmäentie 1) klo 13:30.

Lisätiedot:
kaapelinkulma@riseup.net

Tapahtuma Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/2539077356372327/

Pelastetaan Kaapelinkulma -liikkeen tiedote, jossa kritiikkiä Valkeakosken kaivoksesta: Mielenosoittajat sulkivat kansalaistottelemattomuudella tien Kaapelinkulman kaivokselle – “Kaivosyhtiön toiminta alueella keskeytettävä ympäristövaikutusten selvittämiseksi!” 2.1.2019 https://www.facebook.com/hyokyaalto/posts/746564319035221

Valokuvia mediakäyttöön (kuvaaja mainittava):
https://www.flickr.com/photos/167161594@N05/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *