Kaivostöiden vastustaminen Valkeakoskella jatkuu tänään uudella tempauksella

Valkeakoskella mielenosoittajat vastustavat jo neljättä kertaa tänä talvena valmistelevia töitä Kaapelinkulmalle suunnitellulla kaivoksella. Mielenosoittajat ovat tänään klo 13 jälkeen tunkeututuneet kaivostyömaalle pulkkien kanssa. Lisäksi kaivoksen portilla mielenosoitetaan banderollin kanssa.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liikkeen mielenosoittajat laskevat pulkilla louhoksen reunalta pyrkimyksenään estää räjäytystyöt louhosalueella. Liike vaatii viranomaisia keskeyttämään Dragon Mining -yhtiön toiminnan Valkeakoskella ja selvittämään kultakaivoksen ympäristövaikutukset kunnolla.

Liike katsoo sen aiempien tempausten onnistuneesti aiheuttaneen viivästyksiä Dragon Miningin aikatauluun. Yhtiön oli alunperin tarkoitus aloittaa räjätytystyöt suunnitellulla kaivosalueella heti viikon 5 alussa, mutta oli siirtänyt niiden alkamista ensin perjantaihin 1.2. ja sitten maanantaihin 4.2. Mielenosoittajat estivät tiistaina 29.1. ja torstaina 31.1. kaivosalueen työt sulkemalla pääsyn alueelle lukittautumalla porttiin ja kiipeämällä työkoneiden päälle. Torstaina kaivostietä sulki myös puinen kolmijalka, johon mielenosoittaja oli kiivennyt.

Tempauksillaan Pelastetaan Kaapelinkulma -liike haluaa muistuttaa, ettei töiden käynnistäminen ole oikein, kun valkeakoskelaisten aluehallintovirastolle tekemä aloite kaivoksen ympäristöluvan uudelleen käsittelemiseksi on edelleen Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Aloitteessa on vaadittu selvittämään kaivoksen pohjavesivaikutukset, melun ja pölyn vaikutukset sekä kiven arseenin haitat.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike kutsuu kaikkia kaivoksen ympäristövaikutuksista huolestuneita mukaan toimimaan, kunnes Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto keskeyttää Dragon Miningin toiminnan alueella ja selvittää yhtiöstä riippumattomien asiantuntijoiden avulla kaivoksen vaikutukset pohjavesiin ja vesistöihin.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike sulki tie kaivokselle kansalaistottelemattomuudella ensimmäisen kerran 2.1. Liikettä tukeva Hyökyaalto-verkosto pysäytti väkivallattomalla suoralla toiminnalla Dragon Miningin rikastamon Sastamalassa 18.1. Valkeakoskella järjestettiin 26.1. kultakaivosta vastaan mielenosoitus. joka keräsi 80 osanottajaa.

Lisätiedot:
kaapelinkulma@riseup.net

Pelastetaan Kaapelinkulma -liikkeen aiemmat tiedotteet:

Kaivoksen valmistelevat työt estettiin jälleen Valkeakoskella 31.1.2019 https://www.facebook.com/EiKaivostaKaapelinkulmalle/posts/521164868390476

Kaivoksen avaamista pyritään estämään Valkeakoskella 29.1.2019 https://www.facebook.com/EiKaivostaKaapelinkulmalle/posts/520030708503892

Valkeakoskella osoitettiin mieltä kultakaivosta vastaan 26.1.2019 https://www.facebook.com/EiKaivostaKaapelinkulmalle/posts/518700538636909

Kultakaivoksen vastustajat järjestävät lauantaina 26.1. mielenosoituksen ja keskustelutilaisuuden Valkeakoskella 25.1.2019 https://www.facebook.com/EiKaivostaKaapelinkulmalle/posts/517987755374854

Mielenosoittajat sulkivat kansalaistottelemattomuudella tien Kaapelinkulman kaivokselle – “Kaivosyhtiön toiminta alueella keskeytettävä ympäristövaikutusten selvittämiseksi!” 2.1.2019 https://www.facebook.com/hyokyaalto/posts/746564319035221

Valokuvia mediakäyttöön (kuvaaja mainittava):
https://www.flickr.com/photos/167161594@N05/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *