Valkeakosken kultakaivoksen vastustajat kiipesivät työkoneiden päälle estääkseen työt – “Riippumattomien asiantuntijoiden selvitettävä kaivoksen ympäristövaikutukset”

Valkeakoskella Dragon Miningin kultakaivoksen vastustajat ovat jälleen estäneet työkoneiden käytön kiipeämällä niiden päälle. Varhain aamulla käynnistyneellä mielenosoituksella pyritään kiinnittämään viranomaisten huomio suunnitellun kaivoksen ympäristövaikutuksiin.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike on kevään aikana järjestänyt useita mielenosoituksia suunnitellulla kaivoksella ja onnistuneesti hidastanut valmistelevia töitä alueella. Liike aikoo jatkaa toimintaa, kunnes viranomaiset keskeyttävät Dragon Miningin toiminnan Valkeakoskella ja selvittävät kaivoksen ympäristövaikutukset yhtiöstä riippumattomien asiantuntijoiden avulla.

Dragon Mining on järjestään rikkonut sille myönnettyjä lupia ja kaikki sen kaivosprojektit ja rikastamot Suomessa ja Ruotsissa ovat aiheuttaneet ympäristötuhoja. Yhtiö hyötyy löyhästä lainsäädännöstä ja valvonnasta, eikä maksa yhteisöveroa. Tälläkin hetkellä Dragon Mining pyörittää Orivedellä vesistöt pilannutta kultakaivosta ilman voimassa olevaa ympäristölupaa, valitusprosessin turvin.

Pelastaan Kaapelinkulma -liike kysyy, mikä merkitys ympäristöluvilla edes on, jos niistä huolimatta Dragon Miningin annetaan jatkaa ympäristön pilaamista ja vielä laajentaa toimintaansa uusille paikkakunnille. Miten viranomaiset, päättäjät tai tavalliset kansalaiset voivat luottaa rikkeistään kuuluisan yhtiön toimittamiin selvityksiin toimintansa riskeistä ympäristölle?

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike toimii Dragon Miningin kaivosta vastaan Valkeakoskella. Tempauksillaan Pelastetaan Kaapelinkulma -liike haluaa muistuttaa, ettei töiden käynnistämistä pidä hyväksyä, kun kaivoksesta ei ole laadittu ympäristövaikutusten arviointia ja valkeakoskelaisten aluehallintovirastolle tekemä aloite kaivoksen ympäristöluvan uudelleen käsittelemiseksi on edelleen Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Aloitteessa on vaadittu selvittämään kaivoksen pohjavesivaikutukset, melun ja pölyn vaikutukset sekä kiven arseenin haitat. Pelastetaan Kaapelinkulma -liike kutsuu kaikkia kaivoksen ympäristövaikutuksista huolestuneita mukaan toimintaan.

Lisätiedot:
kaapelinkulma@riseup.net

Valokuvia mediakäyttöön (kuvaaja mainittava):
https://www.flickr.com/photos/167161594@N05/

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike verkossa:
https://pelastetaankaapelinkulma.fi/
https://www.facebook.com/pelastetaan.kaapelinkulma
https://twitter.com/kaapelinkulma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *