Valkeakosken kultakaivoksen töitä estetään nyt taideperformanssilla – “Väkivallaton kansalaistottelemattomuus puhtaiden vesien puolesta nykyisen kaivoslain puitteissa välttämättömyys.”

Valkeakoskella Pelastetaan Kaapelinkulma -liike estää Dragon Miningin kultakaivoksen valmistelevia töitä aamupäivällä alkaneella taideperformanssilla. Taiteellista ilmaisua ja väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta yhdistävä performanssi tuo esiin kultakaivoksen uhan pohjavesille ja vesistöille.

Performanssin toteuttaja on Valkeakoskelta kotoisin oleva Outi Rossi, joka mökkeilee kesäisin Mallasvedellä ja omaa muutenkin tiiviit suhteet kaupunkiin.

“Performanssin nimi Särkyneet viittaa paitsi Kaapelinkulman kallioihin myös meihin ihmisiin, jotka maailman vaativassa nykytilassa elämme vaikeita valintoja tehden. Löysästi luvitettu kaivostoiminta ei kuitenkaan ole ratkaisu luonnonvarojen käyttöön liittyvään rakenteelliseen ongelmaan, päin vastoin”, Rossi pohtii.

Rossin mukaan “Särkyneet” viittaa myös paikallisten sosiaalisten
suhteiden tuhoutumiseen. “Kaivosyhtiöiden toiminta aiheuttaa riitaa, surua ja ahdistusta. Sen jäljet jäävät yhteisöön elämään, kun yhtiö poistuu paikalta.”

“Koen ainoaksi mahdollisuudeksi ryhtyä väkivallattomaan
kansalaistottelemattomuuteen, koska laki ei tällä hetkellä velvoita
yhtiötä tekemään välttämätöntä ympäristövaikutusten arviointia”, Rossi sanoo.

Rossi kannustaa muitakin toimintaan Dragon Miningia vastaan, kunnes viranomaiset keskeyttävät yhtiön toimet ja käsittelevät uudelleen Kaapelinkulman kaivoshankkeen ympäristöluvan, kuten paikalliset asukkaat ovat vaatineet.

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike pitää huolestuttavana, että yhä uusista ilmi tulevista kaivostoiminnan ympäristöongelmista huolimatta viranomaiset eivät pysty tai halua toimia tuhojen estämiseksi. Vastikään Sodankylässä Kevitsan kaivoksella havaittiin, että jätealtaasta vuotaa metalleja pohjaveteen. Valvova viranomainen Lapin ELY-keskus riensi kuitenkin kaivosyhtiö Bolidenin tueksi toteamaanlla, että kyse vuodossa ei ole kyse pohjaveden pilaantumisesta. Onko Pirkanmaan Ely-keskukselta
odotettavissa vastaavanlainen kanta pohjavesien alkaessa pilaantua kaivoksen takia Valkeakoskellakin?

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike toimii Dragon Miningin kaivosta vastaan Valkeakoskella. Tempauksillaan Pelastetaan Kaapelinkulma -liike haluaa muistuttaa, ettei töiden käynnistämistä pidä hyväksyä, kun kaivoksesta ei ole laadittu ympäristövaikutusten arviointia ja valkeakoskelaisten
aluehallintovirastolle tekemä aloite kaivoksen ympäristöluvan uudelleen käsittelemiseksi on edelleen Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Aloitteessa on vaadittu selvittämään kaivoksen pohjavesivaikutukset, melun ja pölyn vaikutukset sekä kiven arseenin haitat. Pelastetaan Kaapelinkulma -liike kutsuu kaikkia kaivoksen ympäristövaikutuksista huolestuneita mukaan toimintaan.

Lisätiedot:
kaapelinkulma@riseup.net
Valokuvia mediakäyttöön (kuvaaja mainittava):
https://www.flickr.com/photos/167161594@N05/

Pelastetaan Kaapelinkulma -liike verkossa:
https://pelastetaankaapelinkulma.fi/
https://www.facebook.com/pelastetaan.kaapelinkulma
https://twitter.com/kaapelinkulma
https://instagram.com/kaapelinkulma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *